• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Sałatka szwedzka

20:23, 28.09.2012
Sałatka szwedzka

 
 

Podziel się:   Więcej
Przepis pochodzi z odc. 115 „Ekolandia”.

Składniki:
1 główka sałaty lodowej
100 g wędzonego łososia
100 g ugotowanych krewetek
2 langusty
2-3 marynowane buraczki
3-4 pomidorki koktajlowe
1 jajko
pęczek rzeżuchy

Sos
1 łyżka musztardy typu Dijon
1 łyżka miodu
sok z połówki cytryny
4 łyżki oleju rzepakowego
biały pieprz
sól
pęczek koperku

Przygotowanie:
Do miski wsadzamy musztardę z miodem, dodajemy sok z cytryny, sól, biały pieprz i mieszamy. Gdy rozpuści się sól wlewamy wąskim strumieniem olej rzepakowy aby uzyskać gładką emulsję. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek i całość energicznie mieszamy. Na dużym talerzu układamy pokrojoną sałatę, na niej plastry łososia, dodajemy krewetki, pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, kawałki marynowanych buraczków i polewamy sosem. W rondelku gotujemy szklankę wody. Na kawałku folii spożywczej kładziemy rzeżuchę i wybijamy jajko, solimy, całość zwijamy i wkładamy do gotującej się wody aż jajko się zetnie. Gdy jest gotowe wyjmujemy z folii i kładziemy na sałatę.
 
 
 
...