Strona główna » Styl życia » kuchnia » Makłowicz w podróży

wideo

widok: opisy | miniaturki
sortuj: rosnąco | malejąco

Makłowicz w podróży - Tunezja – Mahdia

Fot. shutterstock.com 4x3 Położone na morskim cyplu miasto tchnie starożytną historią. Czuć ją w dawnym fenickim porcie, pod turecką twierdzą i na pięknym cmentarzu morskim. Teraźniejszość i żywe smaki Robert Makłowicz odnajduje bez trudu na miejskim targu, gdzie zaopatruje się w ryby i przyprawy niezbędne do przyrządzenia miejscowej zupy rybnej chorba aux poissons. »  
00:25:04

Makłowicz w podróży - Tunezja – Monastyr

fot. shutterstock.com 4x3 Z turystycznego hotelu z formułą „all incusive” Robert Makłowicz wyrusza na poszukiwanie bardziej autentycznych wrażeń w okolicy miasta Monastyr. Z portu rybackiego wypływa kutrem, by oglądać hodowlę ryb na pełnym morzu. W stoczni remontowej asystuje przy wodowaniu statku. Wspomina filmy, w których zagrał monastyrski ribat i zapuszcza się między kramy »  
00:24:41

Makłowicz w podróży - Chorwacja – Rijeka

fot. shutterstock.com Rijeka w ciągu ostatnich stu lat sześciokrotnie zmieniała przynależność państwową. Miasto jest wdzięcznym tematem dla krakowskiego smakosza i historyka z wykształcenia. Robert Makłowicz poświęca więcej uwagi Regencji Carnaro – dziwacznemu niby-państwu powołanemu do życia w Rijece, wówczas Fiume, przez poetę Gabriele d’Annunzio. Oprócz deptaku Korzo, gdzie skupia się śródmiejskie życie, »  
00:24:54

Makłowicz w podróży - Chorwacja – Rab

fot. Shutterstock.com 4x3 Na tej słynnej wśród turystów wyspie chorwackiego Kvarneru polski podróżnik i smakosz podgląda życie jej mieszkańców przed sezonem turystycznym – pustawe uliczki i place głównego miasta Rabu (o nazwie Rab), zabytkowe miejsca, do których latem trzeba się przepychać przez tłumy zwiedzających. Poza sezonem można tu jednak równie dobrze zjeść. (A »  
00:25:04

Makłowicz w podróży - Chorwacja – Wyspiarski Kvarner

fot. www.shutterstock.com 4x3 Podróż po Zatoce Kvarner rozpoczyna się na pokładzie promu Jadrolinja – jednego z wielu na tych wodach. Robert Makłowicz płynie nim na południe, by odwiedzić kolejno wyspy Lošinj, Cres i Krk. W miejscowości Veli Lošinj odnajduje ślady „polskiego” Habsburga, arcyksięcia Stefana Karola z Żywca. Antyczną historię Kvarneru przedstawia na przykładzie »  
00:24:56

Makłowicz w podróży - Zanzibar – Wielokulturowy

fot. Shutterstock.com 43 Zanzibar był przez wieki miejscem, w którym mieszały się rozmaite wpływy kulturowe i tradycje kulinarne. Robert Makłowicz śledzi bieg historii wyspy i podąża szlakiem Portugalczyków, Arabów, Brytyjczyków a nawet Niemców. Podgląda życie czarnych mieszkańców wioski na wybrzeżu, które niewiele zmieniło się od czasów perskich. Odwiedza dawny pałac sułtański, wiejską szkołę »  
00:24:59

Makłowicz w podróży - Zanzibar – Wodny świat

fot. Shutterstock.com 4x3 Przewodnikiem Roberta po wodach oblewających Zanzibar jest jego znajomy z Krakowa, Irlandczyk mieszkający na wyspie od lat. Obaj wyruszają w rejs łodzią z trójkątnym żaglem, nurkują na rafie koralowej, łowią rozgwiazdy i posilają się w bufecie pod palmami, gdzie Robert próbuje cigala zwanego zanzibarskim homarem. Sam gotuje dla Conora wyspiarską »  
00:25:28

Makłowicz w podróży - Zanzibar – Wyspa przypraw

fot. Shutterstock.com 43 Wonne przyprawy to niekwestionowana specjalność Zanzibaru. Krakowski smakosz korzysta więc z okazji, żeby na żywo, w ich naturalnym środowisku obejrzeć takie egzotyczne rośliny, jak goździkowiec, drzewo muszkatołowe, wanilia, cynamonowiec, kurkuma oraz kawa i maniok. Zastosowanie kulinarne tych wonności można sprawdzić na miejscu; Robert zjada na lunch ryżowy pilau z rybą »  
00:24:47