Strona główna » Styl życia » kuchnia » Makłowicz w podróży

wideo

widok: opisy | miniaturki
sortuj: rosnąco | malejąco

Makłowicz w podróży - Lanzarote - Do zjedzenia

image Niewiarygodne, ale prawdziwe – na pozbawionej gleby, suchej wyspie świetnie sobie radzą rolnicy i hodowcy. Krytyk kulinarny z Krakowa ocenia efekty pracy jednych i drugich – głównie te jadalne. Paletę wyspiarskich smaków uzupełniają ryby – których w oceanie nie brakuje – oraz wino, rzecz dość niezwykła w tej szerokości geograficznej, »  

Makłowicz w podróży - Lanzarote - Wyspa wulkanów

image Wulkaniczne pochodzenie Lanzarote widać na wyspie niemal wszędzie. Szczególnie imponujące są te widoki w Parku Narodowym Timanfaya i w grotach Jameos del Agua. Robert Makłowicz je obiad z ryb i mięs pieczonych na wulkanicznym ruszcie; spotyka tam też dzieła Cesara Manrique, wybitnego artysty związanego z wyspą. Na plantacji opuncji ma »  

Makłowicz w podróży - Tunezja - U wrót Sahary

fot. Długi burnus z wielbłądziej wełny i szesz (zawój na głowę) – to nieodzowne elementy ubioru pustynnego beduina, w którego wciela się krytyk kulinarny z Krakowa, docierając na obrzeża największej pustyni świata. Z wielbłąda przesiada się do bardziej praktycznego samochodu terenowego; zdąży dzięki temu odwiedzić bajeczną górską oazę Chebika, zjawiskowe słone »  

Makłowicz w podróży - Tunezja - U Berberów

image Rdzenna ludność Maghrebu zamieszkuje dziś głównie południową, pustynno-górzystą część Tunezji. Zachowało się tam wiele wspaniałych ksarów – obronnych wiosek z piętrowo budowanymi spichlerzami. W okolicach miasta Matmata zwiedzać można natomiast autentyczne domostwa troglodytów – wyżłobione pod ziemią korytarze i pomieszczenia mieszkalne. Wiele z tych egzotycznych elementów południowotunezyjskiego krajobrazu posłużyło jako »  

Makłowicz w podróży - Tunezja - Dżerba

fot. Największa wyspa afrykańskiego wybrzeża Morza Śródziemnego to dziś przede wszystkim wakacyjny kurort turystyczny. Smakosz i podróżnik z Polski jej zwiedzanie zaczyna jednak od dawnej twierdzy w Houmt Souk, z którą wiąże się dramatyczna XVI-wieczna historia. Teraźniejszość miasta odnaleźć można bez trudu na miejskim targu; sprzedaż ryb odbywa się tu w »  

Makłowicz w podróży - Madera - Funchal

image Do stolicy Madery turyści wkraczają zwykle od strony portu – przybija tu wiele cruiserów, ogromnych statków wycieczkowych, odbywających rejsy między Europą a Afryką czy Ameryką. Położony blisko portu miejski targ spożywczy kusi mnogością egzotycznych owoców. Krytyk kulinarny z Polski zasięga informacji na ich temat u sprzedawcy i próbuje nowych smaków. »  

Makłowicz w podróży - Madera - Goście archipelagu

image Pierwszymi oficjalnymi gośćmi archipelagu byli Portugalczycy, do których Madera i dużo mniejsza od niej wysepka Porto Santo należą do dzisiaj. W ciągu następnych wieków walory tego rajskiego miejsca na Atlantyku miały okazję docenić tak znakomite osobistości, jak Krzysztof Kolumb, cesarzowa Sissi, cesarz Karol Habsburg czy Sir Winston Churchill. Kto wie, »  

Makłowicz w podróży - Madera - Wyspa ogród

image Łagodny, morski klimat podzwrotnikowej Madery tworzy idealne warunki do uprawy roślin. Różne ich egzotyczne gatunki przywozili na wyspę ze swoich zamorskich podróży Portugalczycy. Dzięki temu oraz wulkanicznej glebie Madera jest dziś prawdziwym zielonym ogrodem. Robert Makłowicz prezentuje trzy główne i historycznie ważne uprawy Madery: trzcinę cukrową, winorośl oraz banany. Z »