Dorsz w cebuli i pomidorach z ziemniakami w mundurkach

 
 
 
...
 
 
zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.
Masz kłopoty z odtwarzaniem?
Pomoc

Składniki:
•    3 ziemniaki
•    4 plastry wędzonego boczku
•    400 g oczyszczonego fileta z dorsza
•    3 ząbki czosnku
•    3 cebule
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    150 g pomidorów z puszki bez skórki
•    2 łyżki masła
•    2 listki laurowe
•    1 łyżka cukru
•    1 cytryna
•    2 łyżki posiekanego szczypiorku
•    sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1.    Nieobrane ziemniaki (w mundurkach) wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością gorącej wody (1/4 - 1/5 wysokości ziemniaków, przykrywamy i gotujemy, a właściwie parujemy na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.
2.    Wędzony boczek drobno siekamy, przekładamy na zimną patelnie i powoli smażymy na rumiane skwarki.
3.    Filety z dorsza kroimy na ładne, w miarę najgrubsze kawałki, marynujemy w soli i pieprzu, po czym przekładamy na blachę z pergaminem; posypujemy każdy kawałek startą skórką z cytryny, skwarkami z boczku, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na 10 - 12 minut.
4.    Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy; przesmażamy cebule i czosnek na rozgrzanym oleju; kiedy cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy; przesmażamy to wszystko minutę i dokładamy pomidory z puszki; całość dusimy, aż sos stanie się gęsty; na koniec doprawiamy go solą, pieprzem, startą skórką z cytryny, cukrem i zimnym masłem; dusimy, aż masło dobrze się rozpuści w sosie.
5.    Upieczonego dorsza przekładamy na talerze, najlepiej na uduszonej z pomidorami cebuli, obok układamy uparowane ziemniaki w mundurkach, pokrojone w grube plastry, udekorowane odrobiną masła i posiekanym szczypiorkiem.

Dobra rada:  

W ten sposób możemy podać również inną rybę o białym mięsie, na przykład słodkowodnego sandacza.