Granaty - kluski ziemniaczane z nadzieniem z boczku, kiełbasy i cebuli

 
 
 
...
 
 
zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.
Masz kłopoty z odtwarzaniem?
Pomoc

Składniki:
•    150 g wędzonego boczku
•    150 g wiejskiej kiełbasy
•    2 cebule
•    300 g surowych ziemniaków
•    150 g ugotowanych i przetartych ziemniaków
•    3 łyżki mąki pszennej
•    3 – 4 gałązki świeżego majeranku
•    1 ząbek czosnku
•    sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1.    Farsz: kiełbasę, boczek i cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy mięso na oleju, po czym dodajemy cebule; całość dusimy na małym ogniu przez 10 – 15 minut.
2.    Ciasto: surowe ziemniaki ucieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie przekładamy starte ziemniaki na lnianą ściereczkę i wyciskamy nadmiar płynu; odstawiamy go, aby się ustał, wówczas na dnie naczynia osadzi się skrobia.
3.    Starte surowe ziemniaki mieszamy z ziemniakami ugotowanymi i przetartymi, dodając trochę mąki; na koniec dokładamy skrobię z surowych ziemniaków; doprawiamy ciasto solą i pieprzem, przekładamy na deskę i podsypując mąką, wyrabiamy; dzielimy je na małe porcje i rozklepujemy na dłoni na niewielkie placuszki; nakładamy farsz z cebuli, boczku i kiełbasy, po czym zlepiamy brzegi, dokładnie formując zgrabne „granaty”.
4.    Uformowane „granaty” obtaczamy w mące, po czym wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy przez 5 – 7 minut po wypłynięciu klusek na powierzchnię.
5.    Resztę farszu podgrzewamy na oleju, doprawiając posiekanym czosnkiem i listkami świeżego majeranku – tym sosem polewamy gotowe „granaty”.