Wściekłe gary

  • Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Przepis z Bukowiny Tatrzańskiej – Moskole, placki górali z Podhala.

21:23, 18.10.2010
Przepis z Bukowiny Tatrzańskiej – Moskole, placki górali z Podhala.

 
 

Podziel się:   Więcej
Do przygotowania moskoli najlepiej użyć nadmiar ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Ziemniaki należy przemielić a następnie dodać do nich jajko i trochę  mąki i soli. Wyrabiamy ciasto i formujemy placuszki wielkości dłoni i grubości jednego centymetra. Moskole najlepiej piec na niezbyt rozgrzanej blasze pieca opalanego drzewem, na płycie grillowej lub patelni teflonowej. Serwować można je na wiele sposobów jako przekąskę lub doskonały dodatek. Ja polecam moskole z dodatkiem masła czosnkowego.