Smaki świata

Papryki faszerowane (Meksyk)

Papryki faszerowane z Meksyku fot. TVP
podpis źródła zdjęcia

Papryki faszerowane kaszą pęczak I kabanosem z czarnym sosem mole Pimientos rellenos con salsa de mole negro

SKŁADNIKI: 

-- FASZEROWANE PAPRYKI – 

• 2 łyżki oleju rzepakowego 
 • 4 duże sztuki zielonej papryki, najlepiej podłużnej 
• 200 g kaszy pęczak 
• 100 g kabanosów wieprzowych pikantnych 
• 250 ml soku pomarańczowego 
• 4 łyżeczki białego sezamu 
• sól i czarnie pieprz 
• 120 g sera bryndza 
• garść świeżej kolendry

 -- SOS MOLE -- 

• 4 łyżki oleju rzepakowego 
• 4 liście laurowe 
• 3 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej 
• 2 łyżeczki mielonego chili 
• ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
• ½ łyżeczki ziaren kolendry 
• ¼ łyżeczki mielonego cynamonu 
• ½ łyżeczki suszonego oregano 
• ½ łyżeczki suszonego tymianku 
• 1 cebula żółta 
• 4 ząbki czosnku 
• 100 g rodzynek 
• 400 g pomidorów 
• 300 ml bulionu drobiowego 
• 50 g gorzkiej czekolady, min. 80 
• 4 łyżki gładkiego masła orzechowego 
 • sól i czarny pieprz
Wykonanie: 
1) Papryki opal nad ogniem, aż skóra zrobi się czarna (lub upiecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni na funkcji grill / grzanie górne, przewracając je na druga stronę po upływie połowy czasu). Gorące papryki zawiń w folię aluminiową. 
2) W garnku na średnim ogniu rozgrzej 4 łyżki oleju. Wsyp suche przyprawy i zamieszaj. Gdy uwolni się ich aromat, dodaj do garnka pokrojone w kostkę pomidory, cebulę i czosnek. Wszystko podsmażaj przez 5 minut, regularnie mieszając. 
3) Do garnka dodaj rodzynki oraz wlej bulion, zagotuj i zmniejsz ogień na mały. Gotuj, mieszając co jakiś czas, aż wszystko zmięknie,  zawartość garnka stanie się gęsta. Wtedy zdejmij go z ognia i zmiksuj na gładka masę. 
4) Wstaw zmiksowany sos na mały ogień, dodaj masło orzechowe oraz czekoladę. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz ewentualnie dodaj chili, jeśli lubisz pikantność. 
5) Rozgrzej na patelni na średnim ogniu 2 łyżki oleju. Wsyp pokrojone w drobną kostkę kabanosy. Podsmaż je, aż będą zrumienione, wtedy wsyp ugotowaną al dente kaszę pęczak. Wymieszaj i zalej wszystko sokiem z pomarańczy. Gotuj co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie cały sok. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia. 
6) Obierz papryki ze skórki, usuń z nich gniazda nasienne i opłucz w ciepłej wodzie. Nafaszeruj papryki kaszą. 
7) Na talerze nałóż sos, posyp go wyprażonym na suchej patelni sezamem i ułóż na nim papryki. Papryki posyp pokruszonym serem bryndza oraz świeżą kolendrą.

Więcej na ten temat