Smaki świata

Kurczak moambe (Afryka)

fot. TVP
podpis źródła zdjęcia

Kurczak moambe

Składniki:
· 600 g mięsa z uda kurczaka
· 6 łyżek oleju rzepakowego
· ½ łyżeczki kurkumy
· 1 żółta cebula
· 3 ząbki czosnku
· 2 papryki pepperoni (lub w ostrzejszej wersji: 2 papryczki chili)
· 3 pomidory
· 2 papryki słodkie
· 100 g szpinaku
· pół łyżeczki kminku
· 4 łyżki gładkiego masła orzechowego
· szklanka bulionu drobiowego
· sól i pieprz
Wykonanie:
1. W dużym garnku, na dużym ogniu, rozgrzej 4 łyżki oleju. Podsmaż kurczaka pokrojonego w dużą kostkę i obtoczonego w kurkumie oraz pół łyżeczce soli. Gdy mięso zarumieni się z każdej strony, przełóż je do innego naczynia.
2. Zmniejsz ogień na średni, rozgrzej w garnku resztę oleju i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj szpinaku i pokrojone w kostkę paprykę słodką i ostrą oraz kminku. Smaż wszystko przez 3 minuty i wrzuć kurczaka.
3. Wlej bulion, zamieszaj i zagotuj z przykrywką. Następnie gotuj potrawę pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając co jakiś czas, aż mięso stanie się bardzo miękkie.
4. Gotuj bez przykrycia, mieszając co jakiś czas, aż sos się zagęści (ok. 10 minut).
5. Dopraw potrawę solą i pieprzem wg upodobań i podawaj z ryżem/kaszą.

Więcej na ten temat