Smaki świata

Risalamande, czyli ryżowy pudding z sosem wiśniowym (Dania)

Risalamande, czyli ryżowy pudding z sosem wiśniowym (4 porcje)

Składniki:
--- na ryż:
- kubek ryżu krótkoziarnistego
- pół kubka wody
- 4,5 kubki mleka
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżka cukru
--- reszta:
- 400 ml śmietanki 30%, schodzona
- 100 g płatków migdałowych
- kubek mrożonych wiśni
- pół kubka cukru
Wykonanie:
1. Opłukany ryż zagotuj z wodą, mlekiem, cukrem i przeciętą wzdłuż laską wanilii. Następnie gotuj go na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż spęcznieje i wchłonie całą ciecz. Potem pozostaw aby ostygł.
2. W międzyczasie, na średnim ogniu w rondelku rozpuść cukier z mrożonymi wiśniami i 3 łyżkami wody. Gotuj na małym ogniu, aż wiśnie staną się miękkie i obtoczone syropem. Dodaj wody jeśli potrzeba.
3. Ubij śmietankę na sztywną pianę. Wmieszaj ją w ryż. Dopraw go cukrem pod gust.
4. Podawaj pudding z wiśniami i syropem.
Więcej na ten temat