Smaki świata

Kotlety rybne „frikadeller” z remuladą (Dania)

Kotlety rybne „frikadeller” z remuladą (4 porcje)

Składniki:
--- na kotlety:
- 650 g fileta z dorsza i/lub innych ryb (mogą być też wędzone), bez skóry i bez kości
- skórka z połówki cytryny
- 1 duże jajko
- 50 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- posiekany mały pęczek koperku
- posiekana mała natka pietruszki
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
--- na remuladę:
- 120 ml majonezu
- 2 łyżki drobno posiekanych ogórków pikowanych
- 2 łyżki drobno posiekanej rzodkiewki
- 1 mała czerwona cebula, posiekana
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/3 łyżeczki curry w proszku
- mały pęczek szczypiorku, drobno posiekany
- 3-4 gałązki świeżego estragonu, drobno posiekane
Wykonanie:
1. Rybę posiekać. Zmieszać ją z resztą składników na kotlety, oprócz oleju.
2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzać olej/ masło. Za pomocą 2 łyżek uformować kotlety. Kotlety usmażyć z obu stron na złoto, ostrożnie je przewracając na drugą stronę.
3. Aby stworzyć sos wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
4. Podawać kotlety z sosem, ziemniakami i sałatką.
Więcej na ten temat