Smaki świata

Czeski gulasz (Czechy)

Czeski gulasz (porcje: 3)

Składniki:
• 500 g pręgi wołowej lub wołowiny na gulasz
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 2 żółte cebule
• 2 ząbki czosnku
• łyżka papryki słodkiej (opcjonalnie: pół łyżki papryki słodkiej i pół łyżki papryki wędzonej)
• 150 ml jasnego piwa
• pół łyżeczki kminku
• 2 ziela angielskie
• 1 liść laurowy
• łyżka mąki pszennej
• sól i świeżo mielony pieprz
• świeża natka pietruszki
Wykonanie:
1. Mięso pokroić w średnią kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
2. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej na dużym ogniu. Wrzucić mięso i smażyć je do zarumienienia. Zmniejszyć ogień, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć, często mieszając.
3. Doprawić mięso przyprawami, zamieszać, a potem wlać piwo oraz szklankę wody. Gotować gulasz ok. 3 godziny na małym ogniu, aż mięso zmięknie (dolać wody jeśli będzie się przypadać).
4. Rozrobić mąkę w 100 ml wody i wlać do gulaszu, cały czas w nim mieszając. Zagotować gulasz i dostosować gęstość sosu do własnych preferencji. Doprawić danie solą i pieprzem pod gust. Posypać gulasz posiekaną pietruszką.
Więcej na ten temat