Smaki świata

Sałatka z ośmiornicą i ziemniaczkami (Chorwacja)

Sałatka z ośmiornicą i ziemniaczkami (porcje: 4-6)

Składniki:
⁃ 1 kg mrożonej surowej ośmiornicy
⁃ 250 g sałatkowych ziemniaków
⁃ 3 liście laurowe
⁃ łyżeczka całego pieprzu
⁃ 40 ml octu winnego
⁃ 80 ml oliwy
⁃ 200 g pomidorków koktajlowych
⁃ pół czerwonej cebuli
⁃ 2 ogórki gruntowe
⁃ 2 ząbki czosnku
⁃ natka pietruszki
⁃ sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. Rozmrożoną ośmiornicę, stłuc o blat lub przy pomocy wałka, by zmiękczyć jej mięśnie.
2. Ugotować ziemniaczki w osolonej wodzie do miękkości. Pokroić pomidory na połówki i/lub ćwiartki. Posiekać drobno cebulę, czosnek i natkę pietruszki.
3. W innym garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i szczyptą soli. Włożyć ośmiornicę i gotować ją 12 minut. Odcedzić ją, pozostawić do ostudzeni na 5 minut i oczyścić ją ze skóry za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić ośmiornice na mniejsze kawałki.
4. Pokroić ziemniaki na kawałki. Wymieszać ośmiornicę z warzywami. Dodać ocet, oliwę i doprawić sałatkę solą i pieprzem poda gust.
Więcej na ten temat