Smaki świata

Tarator

Tarator (4 porcje)

Składniki:

- 400 g jogurtu typu greckiego
- 1 długi ogórek zielony
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść orzechów włoskich
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
- oliwa do skropienia
Wykonanie:

1. Drobno posiekać cebulę, czosnek i koperek.
2. Usunąć gniazda nasienne z ogórka, opcjonalnie go obrać, a następnie pokroić go w małą kostkę.
3. Wymieszać ze sobą cebulę, czosnek, koperek, ogórek, jogurt i oliwę. Doprawić chłodnik sola i pieprzem pod gust.
4. Orzechy wyprażyć na suchej patelni i posiekać. Posypać chłodnik orzechami.
5. Przed podaniem skroplić zupę oliwą.

Więcej na ten temat