Smaki świata

Rustico leccese

Rustico leccese (porcje: 4)

Składniki:

- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml mleka
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 200 g pokrojonych obranych pomidorów
- 1 jajko
- sól i świeżo mielony pieprz
- 150 g startego sera mozzarella
Wykonanie:

1. W rondelku, na małym ogniu, rozpuścić masło. Dodać mąki i wymieszać przez minutę. Wlać mleko i gotować, mieszając co jakiś czas aż mikstura się zagęści do konsystencji gęstej śmietany. Przyprawić beszamel gałką muszkatołową i solą pod smak. Odłożyć beszamel do wystygnięcia.
2. Wyciąć kółka o średnicy ok. 15 cm z ciasta francuskiego.
3. Na połowie kół nałożyć w środku po łyżce beszamelu. Na beszamel - po 2 łyżeczki pomidorów. Dodać szczyptę soli i pieprzu i na górę przynajmniej po 2 łyżeczki mozzarelli.
4. Brzegi ciasta lekko namoczyć. Przykryć ciastka resztą kół, zagnieść brzegi palcami.
5. „Paszteciki” ułożyć w odstępach na blaszce do pieczenia przykrytej pergaminem. Nasmarować je z góry rozbełtanymi jajkiem. Włożyć ciastka do lodówki na godzinę, aby brzegi ciasta się skleiły.
6. Piec rustico w 20 stopniach C przez ok. 20 minut do zarumienienia się ciasta.

Więcej na ten temat