Gołąbki po rumuńsku, czyli polskie sarmale
Gołąbki:
Cebula 1 szt
Masło 2 łyżki
Wątróbka drobiowa 300 gr
Wieprzowina mielona 300 gr
Jagnięcina mielona 300 gr
Orzechy włoskie 50 gr
Sól/pieprz
Kaszka kukurydziana 4łyżki
Jajko
Kiszona główka kapusty
Olej 3 łyżki
Bulion warzywny 0,5 l
Sos:
Pomidory 4 szt
Rozmaryn 2 gałązki
Czosnek 2 ząbki
Szafran szczypta
Sól/ pieprz
Masło 2 łyżki
Śmietanka UHT 30% 4 łyżki
Szczypiorek pęczek
Ser owczy 50 gr
Drobno posiekaną cebulę przesmaż na maśle. Do zarumienionej cebuli dodaj oczyszczoną i pokrojoną w kostkę wątróbkę. Smaż kilka minut i połącz z mielonym mięsem, siekanymi orzechami, jajkiem i kaszką kukurydzianą. Dopraw solą i pieprzem.
Na liście kapusty wyłóż farsz. Zwiń gołąbki, następnie przesmaż je na oleju i obgotuj w bulionie.
Pomidory zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zagotuj razem z liściem laurowym, czosnkiem i szczyptą szafranu. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj wino i gotuj kolejne 15 minut. Sos dopraw solą, pieprzem, zimnym masłem i śmietanką.
Gołąbki wyłóż na sos, posyp szczypiorkiem i startym serem.