Smaki świata

Gołąbki po rumuńsku, czyli polskie sarmale

Gołąbki po rumuńsku, czyli polskie sarmale

Gołąbki: 
Cebula 1 szt 
Masło 2 łyżki 
Wątróbka drobiowa 300 gr 
Wieprzowina mielona 300 gr 
Jagnięcina mielona 300 gr 
Orzechy włoskie 50 gr 
Sól/pieprz 
Kaszka kukurydziana 4łyżki
Jajko 
Kiszona główka kapusty 
Olej 3 łyżki 
Bulion warzywny 0,5 l 

Sos: 
Pomidory 4 szt 
Rozmaryn 2 gałązki 
Czosnek 2 ząbki 
Szafran szczypta 
Sól/ pieprz 
Masło 2 łyżki 
Śmietanka UHT 30% 4 łyżki 

Szczypiorek pęczek 
Ser owczy 50 gr 

Drobno posiekaną cebulę przesmaż na maśle. Do zarumienionej cebuli dodaj oczyszczoną i pokrojoną w kostkę wątróbkę. Smaż kilka minut i połącz z mielonym mięsem, siekanymi orzechami, jajkiem i kaszką kukurydzianą. Dopraw solą i pieprzem. Na liście kapusty wyłóż farsz. Zwiń gołąbki, następnie przesmaż je na oleju i obgotuj w bulionie. 
Pomidory zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zagotuj razem z liściem laurowym, czosnkiem i szczyptą szafranu. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj wino i gotuj kolejne 15 minut. Sos dopraw solą, pieprzem, zimnym masłem i śmietanką. 
Gołąbki wyłóż na sos, posyp szczypiorkiem i startym serem.
Więcej na ten temat