Smaki świata

Saramura, czyli karp pachnący deltą Dunaju

Saramura, czyli karp pachnący deltą Dunaju

Składniki:
Karp 1 szt
Pomidory 2 szt
Papryka 1 szt
Papryka ostra 1 szt
Cebula 1 szt
Szalotka 1 szt
Liście laurowe 2 szt
Ziele angielskie 2 szt
Lubczyk 2 gałązki
Koncentrat pomidorowy 1 łyzka
Sól gruboziarnista 0,5 - 1kg
Czosnek 5 ząbków
Cytryna 1/2 szt
Oliwa 80 ml
Natka 3 gałązki
Pieprz

Warzywa opal nad ogniem i obierz ze skórki. Pokrojone w kawałki warzywa zalej wodą. Dodaj liście, ziele, lubczyk, ostrą paprykę i koncentrat. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Rybę umyj, oczyść i pozbądź się wnętrzności.
Na blachę wysyp sól, wyłóż rybę, posyp solą i piecz nad ogniem 10 minut z każdej strony.
Obrany czosnek utrzyj w moździerzu razem z sokiem z cytryny. Powoli dodawaj oliwę cały czas ucierając. Dopraw solą. Natkę posiekaj.
Rybę wyłóż na talerz. Zalej bulionem i warzywami. Podawaj z siekaną natką i sosem czosnkowym.

Więcej na ten temat