Rozrywka

Szybkie i proste przekąski na Sylwestra. Poznaj 7 sprawdzonych przepisów

Szybkie i proste przekąski na Sylwestra. Poznaj 7 sprawdzonych przepisów. Fot.
Szybkie i proste przekąski na Sylwestra. Poznaj 7 sprawdzonych przepisów. Fot. JeniFoto/Shutterstock
podpis źródła zdjęcia

Sylwester 2023/2024 zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim imprezowe szaleństwo. Część z nas tę wyjątkową noc spędzi na balach, inni zaś w domowym zaciszu. Jakie przekąski przygotować dla gości bądź co zabrać na przyjęcie do znajomych? Sprawdź 7 szybkich i prostych przepisów.

1) Przekąski na sylwestra. Roladki z łososiem i sałatą

Roladki z łososiem to idealna przekąska na sylwestrową imprezę. Przepis na tego typu danie jest niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu. Jeśli wybierasz się na domówkę do swoich znajomych, możesz zrobić je wcześniej i bez problemu przechować w lodówce, owijając szczelnie folią.


Składniki:


1 pszenny placek tortilli o średnicy ok. 25 cm,

60g łososia wędzonego,

1 duża garść różnych sałat, ok. 40g,

3 czubate łyżeczki serka chrzanowego.


Sposób przygotowania:


Tortillę smarujemy cienko serkiem chrzanowym, a następnie rozsypujemy na nim ulubiony mix różnorodnych sałat. Na sam wierzch rozkładamy natomiast plastry wędzonego łososia, po czym zwijamy całość w dość ścisły rulon. Na koniec szczelnie owijamy tortillę w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy ją do lodówki na około 30 minut bądź dłużej. Gotowe!

Roladki z łososiem i sałatą. Fot. Lapina Maria/Shutterstock
Roladki z łososiem i sałatą. Fot. Lapina Maria/Shutterstock

2) Szybkie przekąski na imprezę. Kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami w wersji bezmięsnej to opcja skierowania nie tylko do wegan i wegetarian. Dobrze przygotowana kasza z warzywami z pewnością zasmakuje także osobom, które na co dzień spożywają sporo mięsa. Czego będziemy zatem potrzebować do przygotowania naszego dania?


Składniki:


1 szklanka kaszy kuskus,

1 cebula,

1 czerwona papryka,

1 żółta papryka,

1 cytryna,

4 łyżki oliwy z oliwek,

szczypta soli.


Sposób przygotowania:


Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Następnie zabieramy się za krojenie przedstawionych w przepisie warzyw na małe, drobne kawałki. W momencie, gdy wszystko będzie gotowe, mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodając jednocześnie świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny. Na koniec doprawiamy nasze danie odrobiną soli. Smacznego!

Kuskus z warzywami. Fot. kuvona/Shutteerstock
Kuskus z warzywami. Fot. kuvona/Shutteerstock

3) Co zrobić na imprezę do jedzenia na zimno? Bukiet warzyw

Warzywa pokrojone w słupki w asyście smacznego humusu bądź dipu jogurtowego to coś, co zawsze się obroni. Nie inaczej będzie również podczas zabawy sylwestrowej, podczas której stawiamy zazwyczaj na lekkie i szybkie w przygotowaniu przekąski. Poniżej zamieszczamy przepis.


Składniki:


5 marchewek,

5 selerów naciowych,

5 zielonych ogórków,

5 czerwonych papryk.


Dip:


200 g gęstego jogurtu naturalnego,

1–2 łyżki majonezu,

1/2 pęczka szczypiorku, pieprz czarny.


Sposób przygotowania: 


Warzywa należy dokładnie umyć, a następnie obrać i pokroić w drobne słupki. Przygotowane przekąski układamy na półmisku. Całość podajemy z sosem.  

Bukiet warzyw z dipem jogurtowym. Fot. Maria Tebriaeva/Shutterstock
Bukiet warzyw z dipem jogurtowym. Fot. Maria Tebriaeva/Shutterstock

4) Przekąski na sylwestra. Sałatka Caprese

Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Składa się ona z pokrojonych pomidorów oraz plasterków mozzarelli przełożonych na przemian i polanych sosem z oliwy. Całość posypana jest grubo zmielonym pieprzem i udekorowana kilkoma listkami bazylii.


Składniki:


3 kulki sera mozzarella,

3 dobrej jakości pomidory,

garść listków bazylii,

3 łyżeczki oliwy z oliwek,

szczypta czarnego pieprzu i soli.


Sposób przygotowania:


Pomidory należy umyć i pokroić w cienkie plastry. Następnie sięgamy po mozarellę, którą odsączamy z zalewy i – podobnie jak nasze czerwone warzywa – kroimy w plastry. Listki bazylii starannie płuczemy, po czym pozostawiamy do wyschnięcia. Na koniec starannie układamy mozarellę wraz z pomidorami na dużym talerzu. Przy czym należy jednak pamiętać, aby układać je naprzemiennie. Gotowe danie przyozdabiamy listkami bazylii, polewamy oliwą z oliwek, a na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smacznego!

Sałatka Caprese. Fot. Chzu/Shutterstock
Sałatka Caprese. Fot. Chzu/Shutterstock

5) Z czego zrobić koreczki na sylwestra?

Lekka przekąska w postaci koreczków z serem to idealne rozwiązanie na sylwestrową imprezę. Nie bez znaczenia jest również to, że tego typu przystawkę jesteśmy w stanie zrobić w zaledwie kilka minut. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis!


Składniki:


200 g sera żółtego (w kawałku),

200 g salami,

1 mały słoik drylowanych czarnych oliwek,

100 g sera pleśniowego,

wykałaczki.


Sposób przygotowania:


Zarówno ser żółty, jak i pleśniowy kroimy w małe kwadraciki. Oliwki odlewamy z zalewy, a następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem. Następnie na wykałaczkę nabijamy oliwki, ser pleśniowy, zwiniętą w rulonik szynkę, a na końcu pokrojony w kostkę ser żółty. Gotowe!

Koreczki z serem. Fot. Chudo2307/Shutterstock
Koreczki z serem. Fot. Chudo2307/Shutterstock

6) Sałatka na sylwestra

Kolejną propozycją na naszej liście prostych i szybkich dań, które obowiązkowo powinny zagościć na sylwestrowym stole, jest sałatka meksykańska. Ta przekąska to nie tylko gwarancja dobrego smaku, ale także wyglądu. Sałatka meksykańska z uwagi na bogactwo składników będzie prezentować się bardzo kolorowo wśród innych potraw. Jeśli dotychczas przygotowywaliście klasyczną sałatkę z gyrosem bądź tortellini, zbliżająca się wielkimi krokami noc sylwestrowa pozwali Wam na wykorzystanie naszego przepisu na wersję meksykańską.


Składniki:


1 por (biała i jasnozielona część),

1 mała puszka kukurydzy,

1 puszka ananasa (może być w plastrach lub krojony),

1 puszka czerwonej fasolki,

połówka czerwonej papryki,

200 g żółtego sera,

2 pełne łyżki majonezu,

odrobina przypraw (sól, pieprz oraz ostra papryka),

natka pietruszki do dekoracji.


Sposób przygotowania:


Pora dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Następnie umieszczamy je na sitku i przelewamy wrzącą wodą z czajnika. Teraz przyszła kolej na kukurydzę i fasolkę, które wysypujemy na to samo sitko i automatycznie odsączamy. Gdy wykonamy już te czynności, bierzemy dużą miskę i przesypujemy do niej zawartość sitka oraz pokrojonego na małe kawałki ananasa, paprykę oraz ser żółty. Na koniec dodajemy trzy pełne łyżki majonezu, całość doprawiamy odrobiną przypraw w postaci soli, pieprzu oraz ostrej papryki. Mieszamy i gotowe!

Sałatka meksykańska. Fot. Sergii Koval/Shutterstock
Sałatka meksykańska. Fot. Sergii Koval/Shutterstock

7) Co zrobić do jedzenia na sylwestra w domu? Guacamole

A jeśli już mowa o Meksyku, to nie sposób zapomnieć o pysznym i niesamowicie zdrowym guacamole. Ta zielona pasta z awokado najczęściej podawana jest wraz z nachosami, choć można smarować nią również zwykłe pieczywo czy potraktować jako dodatek do warzyw.


Składniki:


2 dojrzałe awokado (najlepiej Hass),

3 łyżki soku z limonki,

szczypta soli,

szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego),

szczypta ostrej papryki,

1 łyżeczka świeżej kolendry,

ząbek czosnku.


Sposób przygotowania:


Przyrządzanie guacamole zaczynamy od głównego składnika, czyli awokado. Obieramy je, usuwamy pestkę, a następnie rozgniatamy widelcem w celu uzyskania miękkiej papki. Gdy przygotujemy już odpowiednio awokado, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, drobno posiekaną kolendrę, jak również szczyptę soli, pieprzu i nieco chilli do smaku.

Guacamole. Fot. Creative Cat Studio/Shutterstock
Guacamole. Fot. Creative Cat Studio/Shutterstock
AZG
Więcej na ten temat