Sylwester 2023/2024 zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim imprezowe szaleństwo. Część z nas tę wyjątkową noc spędzi na balach, inni zaś w domowym zaciszu. Jakie przekąski przygotować dla gości bądź co zabrać na przyjęcie do znajomych? Sprawdź 7 szybkich i prostych przepisów.
1) Przekąski na sylwestra. Roladki z łososiem i sałatą
Roladki z łososiem to idealna przekąska na sylwestrową imprezę. Przepis na tego typu danie jest niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu. Jeśli wybierasz się na domówkę do swoich znajomych, możesz zrobić je wcześniej i bez problemu przechować w lodówce, owijając szczelnie folią.
Składniki:
1 pszenny placek tortilli o średnicy ok. 25 cm,
60g łososia wędzonego,
1 duża garść różnych sałat, ok. 40g,
3 czubate łyżeczki serka chrzanowego.
Sposób przygotowania:
Tortillę smarujemy cienko serkiem chrzanowym, a następnie rozsypujemy na nim ulubiony mix różnorodnych sałat. Na sam wierzch rozkładamy natomiast plastry wędzonego łososia, po czym zwijamy całość w dość ścisły rulon. Na koniec szczelnie owijamy tortillę w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy ją do lodówki na około 30 minut bądź dłużej. Gotowe!

2) Szybkie przekąski na imprezę. Kuskus z warzywami
Kuskus z warzywami w wersji bezmięsnej to opcja skierowania nie tylko do wegan i wegetarian. Dobrze przygotowana kasza z warzywami z pewnością zasmakuje także osobom, które na co dzień spożywają sporo mięsa. Czego będziemy zatem potrzebować do przygotowania naszego dania?
Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
1 cytryna,
4 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Następnie zabieramy się za krojenie przedstawionych w przepisie warzyw na małe, drobne kawałki. W momencie, gdy wszystko będzie gotowe, mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodając jednocześnie świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny. Na koniec doprawiamy nasze danie odrobiną soli. Smacznego!

3) Co zrobić na imprezę do jedzenia na zimno? Bukiet warzyw
Warzywa pokrojone w słupki w asyście smacznego humusu bądź dipu jogurtowego to coś, co zawsze się obroni. Nie inaczej będzie również podczas zabawy sylwestrowej, podczas której stawiamy zazwyczaj na lekkie i szybkie w przygotowaniu przekąski. Poniżej zamieszczamy przepis.
Składniki:
5 marchewek,
5 selerów naciowych,
5 zielonych ogórków,
5 czerwonych papryk.
Dip:
200 g gęstego jogurtu naturalnego,
1–2 łyżki majonezu,
1/2 pęczka szczypiorku, pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
Warzywa należy dokładnie umyć, a następnie obrać i pokroić w drobne słupki. Przygotowane przekąski układamy na półmisku. Całość podajemy z sosem.

4) Przekąski na sylwestra. Sałatka Caprese
Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Składa się ona z pokrojonych pomidorów oraz plasterków mozzarelli przełożonych na przemian i polanych sosem z oliwy. Całość posypana jest grubo zmielonym pieprzem i udekorowana kilkoma listkami bazylii.
Składniki:
3 kulki sera mozzarella,
3 dobrej jakości pomidory,
garść listków bazylii,
3 łyżeczki oliwy z oliwek,
szczypta czarnego pieprzu i soli.
Sposób przygotowania:
Pomidory należy umyć i pokroić w cienkie plastry. Następnie sięgamy po mozarellę, którą odsączamy z zalewy i – podobnie jak nasze czerwone warzywa – kroimy w plastry. Listki bazylii starannie płuczemy, po czym pozostawiamy do wyschnięcia. Na koniec starannie układamy mozarellę wraz z pomidorami na dużym talerzu. Przy czym należy jednak pamiętać, aby układać je naprzemiennie. Gotowe danie przyozdabiamy listkami bazylii, polewamy oliwą z oliwek, a na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smacznego!

5) Z czego zrobić koreczki na sylwestra?
Lekka przekąska w postaci koreczków z serem to idealne rozwiązanie na sylwestrową imprezę. Nie bez znaczenia jest również to, że tego typu przystawkę jesteśmy w stanie zrobić w zaledwie kilka minut. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis!
Składniki:
200 g sera żółtego (w kawałku),
200 g salami,
1 mały słoik drylowanych czarnych oliwek,
100 g sera pleśniowego,
wykałaczki.
Sposób przygotowania:
Zarówno ser żółty, jak i pleśniowy kroimy w małe kwadraciki. Oliwki odlewamy z zalewy, a następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem. Następnie na wykałaczkę nabijamy oliwki, ser pleśniowy, zwiniętą w rulonik szynkę, a na końcu pokrojony w kostkę ser żółty. Gotowe!

6) Sałatka na sylwestra
Kolejną propozycją na naszej liście prostych i szybkich dań, które obowiązkowo powinny zagościć na sylwestrowym stole, jest sałatka meksykańska. Ta przekąska to nie tylko gwarancja dobrego smaku, ale także wyglądu. Sałatka meksykańska z uwagi na bogactwo składników będzie prezentować się bardzo kolorowo wśród innych potraw. Jeśli dotychczas przygotowywaliście klasyczną sałatkę z gyrosem bądź tortellini, zbliżająca się wielkimi krokami noc sylwestrowa pozwali Wam na wykorzystanie naszego przepisu na wersję meksykańską.
Składniki:
1 por (biała i jasnozielona część),
1 mała puszka kukurydzy,
1 puszka ananasa (może być w plastrach lub krojony),
1 puszka czerwonej fasolki,
połówka czerwonej papryki,
200 g żółtego sera,
2 pełne łyżki majonezu,
odrobina przypraw (sól, pieprz oraz ostra papryka),
natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Pora dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Następnie umieszczamy je na sitku i przelewamy wrzącą wodą z czajnika. Teraz przyszła kolej na kukurydzę i fasolkę, które wysypujemy na to samo sitko i automatycznie odsączamy. Gdy wykonamy już te czynności, bierzemy dużą miskę i przesypujemy do niej zawartość sitka oraz pokrojonego na małe kawałki ananasa, paprykę oraz ser żółty. Na koniec dodajemy trzy pełne łyżki majonezu, całość doprawiamy odrobiną przypraw w postaci soli, pieprzu oraz ostrej papryki. Mieszamy i gotowe!

7) Co zrobić do jedzenia na sylwestra w domu? Guacamole
A jeśli już mowa o Meksyku, to nie sposób zapomnieć o pysznym i niesamowicie zdrowym guacamole. Ta zielona pasta z awokado najczęściej podawana jest wraz z nachosami, choć można smarować nią również zwykłe pieczywo czy potraktować jako dodatek do warzyw.
Składniki:
2 dojrzałe awokado (najlepiej Hass),
3 łyżki soku z limonki,
szczypta soli,
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego),
szczypta ostrej papryki,
1 łyżeczka świeżej kolendry,
ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie guacamole zaczynamy od głównego składnika, czyli awokado. Obieramy je, usuwamy pestkę, a następnie rozgniatamy widelcem w celu uzyskania miękkiej papki. Gdy przygotujemy już odpowiednio awokado, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, drobno posiekaną kolendrę, jak również szczyptę soli, pieprzu i nieco chilli do smaku.
