Majówka to znakomita okazja do tego, aby urządzić grilla. Coraz dłuższe wieczory, wysoka temperatura i dużo wolnego czasu zachęcają nas do spożywania posiłków na świeżym powietrzu. Nie tylko miłośnicy mięsa mogą korzystać z tej wyjątkowej tradycji. Przedstawiamy cztery przepisy na smaczne przekąski z grilla, które wprawią w zachwyt nie tylko wegetarian.
Szaszłyki ziemniaczane z rozmarynem
Składniki:
-8 małych ziemniaków
-2 gałązki rozmarynu
-3 łyżki oliwy z oliwek
-Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj i obierz ziemniaki, a następnie lekko je podgotuj. Po ostudzeniu nałóż warzywa na szaszłyki, na przemian z gałązkami rozmarynu. Tak przygotowane przekąski skrop oliwą z oliwek, a następnie dopraw odrobiną soli i czarnym pieprzem. Całość umieść na grillu i odczekaj około 5, 6 minut. Smacznego!
Grillowane halloumi
Składniki:
-2 kostki sera halloumi,
-Oliwa z oliwek,
-Ostra papryka
Sposób przygotowania:
Ser halloumi pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra. Rozgrzej urządzenie i posmaruj jego powierzchnię oliwą z oliwek. W momencie, gdy grill będzie już dobrze rozgrzany, ułóż ser halloumi na powierzchni grzewczej i piecz przez około dwie minuty z każdej strony. Gdy nasza przekąska będzie już gotowa, zdejmij ją z rusztu i ułóż na talerzu w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego!
Grillowane tofu z warzywami
Składniki:
-1 kostka tofu (300g)
-2 papryki (różne kolory)
-1 cebula
-1 cukinia
-3 łyżki sosu sojowego
-1 łyżka syropu klonowego
-1 łyżka octu ryżowego
-2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Wyjmij tofu z opakowania, delikatnie je odsączając. Następnie pokrój je na drobne kawałki, podobnie jak paprykę, cebulę i cukinię. Później sięgnij po małą miseczkę i wlej tam sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy i oliwę z oliwek. Całość wymieszaj. W momencie, gdy nasz sos jest już gotowy, sięgamy po wcześniej pokrojone tofu, które marynujemy w mieszance przez co najmniej 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu nakładamy tofu i warzywa na szaszłyki. Całość grillujemy przez 10-12 minut – do momentu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie, a tofu uzyska ciemniejszy kolor. Gotowe!
Awokado na pierwszym planie
Składniki:
-2 dojrzałe awokado
-2 pomidory
-1 mała cebula
-1 jalapeño (opcjonalnie)
-Sok z 1 limonki
-Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotowane wcześniej awokado kroimy na pół i usuwamy ze środka pestki. Następnie sięgamy po pomidory, cebulę oraz jalapeño i kroimy wszystko w drobną kostkę. Całość skrapiamy obficie sokiem z limonki, a na koniec doprawiamy pieprzem i solą wedle uznania. Każdą z połówek awokado grillujemy przez około 5 min, a następnie zdejmujemy danie z rusztu. Danie smakuje najlepiej w połączeniu z salsą pomidorową.
AZG