Rozrywka

Wege grill. Poznaj 4 propozycje na bezmięsne dania

 Wegańskie i wegetariańskie przepisy na grilla warto wypróbować nawet, jeśli na co dzień jesz mięso. Fot. Nata Bene/Shutterstock
Wegańskie i wegetariańskie przepisy na grilla warto wypróbować nawet, jeśli na co dzień jesz mięso. Fot. Nata Bene/Shutterstock
podpis źródła zdjęcia

Majówka to znakomita okazja do tego, aby urządzić grilla. Coraz dłuższe wieczory, wysoka temperatura i dużo wolnego czasu zachęcają nas do spożywania posiłków na świeżym powietrzu. Nie tylko miłośnicy mięsa mogą korzystać z tej wyjątkowej tradycji. Przedstawiamy cztery przepisy na smaczne przekąski z grilla, które wprawią w zachwyt nie tylko wegetarian.

Szaszłyki ziemniaczane z rozmarynem

Składniki: 

 

-8 małych ziemniaków 

-2 gałązki rozmarynu 

-3 łyżki oliwy z oliwek 

-Sól i pieprz do smaku 

 

Sposób przygotowania: 

 

Dokładnie umyj i obierz ziemniaki, a następnie lekko je podgotuj. Po ostudzeniu nałóż warzywa na szaszłyki, na przemian z gałązkami rozmarynu. Tak przygotowane przekąski skrop oliwą z oliwek, a następnie dopraw odrobiną soli i czarnym pieprzem. Całość umieść na grillu i odczekaj około 5, 6 minut. Smacznego! 

Szaszłyki ziemniaczane to smaczna przekąska, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bezmięsnych dań. Fot. Shutterstock
Szaszłyki ziemniaczane to smaczna przekąska, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bezmięsnych dań. Fot. Shutterstock

Grillowane halloumi

Składniki: 

 

-2 kostki sera halloumi, 

-Oliwa z oliwek, 

-Ostra papryka 

 

Sposób przygotowania: 

 

Ser halloumi pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra. Rozgrzej urządzenie i posmaruj jego powierzchnię oliwą z oliwek. W momencie, gdy grill będzie już dobrze rozgrzany, ułóż ser halloumi na powierzchni grzewczej i piecz przez około dwie minuty z każdej strony. Gdy nasza przekąska będzie już gotowa, zdejmij ją z rusztu i ułóż na talerzu w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego! 

Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Fot. Shutterstock
Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Fot. Shutterstock

Grillowane tofu z warzywami

Składniki: 

 

-1 kostka tofu (300g) 

-2 papryki (różne kolory) 

-1 cebula 

-1 cukinia 

-3 łyżki sosu sojowego 

-1 łyżka syropu klonowego 

-1 łyżka octu ryżowego 

-2 łyżki oliwy z oliwek 

 

Sposób przygotowania: 

 

Wyjmij tofu z opakowania, delikatnie je odsączając. Następnie pokrój je na drobne kawałki, podobnie jak paprykę, cebulę i cukinię. Później sięgnij po małą miseczkę i wlej tam sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy i oliwę z oliwek. Całość wymieszaj. W momencie, gdy nasz sos jest już gotowy, sięgamy po wcześniej pokrojone tofu, które marynujemy w mieszance przez co najmniej 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu nakładamy tofu i warzywa na szaszłyki. Całość grillujemy przez 10-12 minut – do momentu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie, a tofu uzyska ciemniejszy kolor. Gotowe! 

Tofu jest idealnym substytutem mięsa. Fot. Shutterstock
Tofu jest idealnym substytutem mięsa. Fot. Shutterstock

Awokado na pierwszym planie

Składniki: 

-2 dojrzałe awokado 

-2 pomidory 

-1 mała cebula 

-1 jalapeño (opcjonalnie) 

-Sok z 1 limonki 

-Sól i pieprz do smaku 

 

Sposób przygotowania: 

 

Przygotowane wcześniej awokado kroimy na pół i usuwamy ze środka pestki. Następnie sięgamy po pomidory, cebulę oraz jalapeño i kroimy wszystko w drobną kostkę. Całość skrapiamy obficie sokiem z limonki, a na koniec doprawiamy pieprzem i solą wedle uznania. Każdą z połówek awokado grillujemy przez około 5 min, a następnie zdejmujemy danie z rusztu. Danie smakuje najlepiej w połączeniu z salsą pomidorową.  

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

AZG

Więcej na ten temat