Rozrywka

Sezon na truskawki w pełni! Sprawdź, dlaczego warto jeść te owoce

Na pierwszym planie zdjęcia znajduje się szklana miska pełna truskawek. Miskę trzymają kobiece dłonie. Kobieta ma dlugie włosy i jest ubrana w białe ubranie. W tle widać zieleń.
Jakie są właściwości zdrowotne truskawek? Te owoce warto włączyć do swojego menu! Fot. Yuliia Markova/Shutterstock
podpis źródła zdjęcia

Truskawkowy szał rozpoczął się na dobre. Kiedy zaczyna się i kończy sezon na truskawki w Polsce? Nie przegap najlepszego momentu, aby cieszyć się słodkim smakiem i prozdrowotnymi właściwościami tych owoców. Dowiedz się, jakie witaminy zawierają truskawki i czy mogą je spożywać cukrzycy.

Ile trwa sezon na truskawki?

Sezon na świeże owoce to czas, na który czekają miłośnicy zdrowego i sezonowego odżywiania. W Polsce sezon na truskawki z gruntu trwa od maja do końca lipca, co czyni te miesiące idealną okazją do korzystania ze świeżości owoców prosto z polskich upraw. Mówi się, że najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze truskawki są dostępne w czerwcu. Te owoce nie tylko zachwycają smakiem, lecz także oferują wiele korzyści zdrowotnych.

Sezon na truskawki zaczyna się na przełomie maja i czerwca. Sprawdź, do kiedy możemy cieszyć się tymi owocami. Fot. Irina Wilhauk/ Shutterstock
Sezon na truskawki zaczyna się na przełomie maja i czerwca. Sprawdź, do kiedy możemy cieszyć się tymi owocami. Fot. Irina Wilhauk/ Shutterstock

Czy truskawki są zdrowe?

Chociaż wydaje się, że nad polskim morzem nie ma mało zatłoczonych plaż, to nieprawda. Są jeszcze takie miejsca, gdzie można zaznać ciszy i spokoju. Fot. FlorianKunde/Shutterstock

Plaże, na których panuje cisza i spokój. Sześć nieobleganych nadmorskich miejsc

Rozrywka

Bogactwo odżywcze truskawek jest nieocenione. Truskawki obfitują w witaminy C i A oraz witaminy z grupy B. Znajdują się w nich kluczowe dla zdrowia mikroelementy, takie jak żelazo, magnez, wapń, krzem i fosfor.


Dodatkowo, te czerwone owoce zawierają antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki w organizmie oraz przyczyniają się do poprawy pamięci. Zawarty w nich kwas elagowy, silny przeciwutleniacz, hamuje mutację komórek i działa przeciwnowotworowo. Truskawki są także cennym źródłem błonnika, wspierającego rozwój flory bakteryjnej jelit.

Truskawki – kalorie i indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny truskawek wynosi 40, co oznacza, że są to produkty o niskim IG oraz niskim ładunku glikemicznym. To zatem czyni je owocami bezpiecznymi dla diabetyków (w umiarkowanych ilościach) oraz osób, które są na diecie odchudzającej. Truskawki to doskonały wybór dla tych, którzy chcą się cieszyć słodkim smakiem bez ryzyka związanego z nagłymi skokami cukru we krwi.

Truskawki nawadniają organizm oraz wspierają pracę układu moczowego. Woda z dodatkiem truskawek świetnie sprawdzi się podczas upałów. Fot. Losangela/Shutterstock
Truskawki nawadniają organizm oraz wspierają pracę układu moczowego. Woda z dodatkiem truskawek świetnie sprawdzi się podczas upałów. Fot. Losangela/Shutterstock

Ile kalorii mają truskawki? 100 g tych owoców ma zaledwie 28 kcal, dzięki czemu mogą być włączone do diety redukcyjnej. Ponadto truskawki składają się w 90 proc. z wody, co czyni je świetnym źródłem nawodnienia.

KNZ


Aleksander Pawłowski „Apteka domowa. Natura i zdrowie”, wydawnictwo Printex, 2012.

Więcej na ten temat