Programy

„Gwiazdorska kuchnia Ani”. Smaki Azji i gwiazdy serialu „Na sygnale”

Na platformie TVP VOD można już obejrzeć drugi odcinek programu „Gwiazdorska kuchnia Ani”. Tym razem Anna Strażyńska odwiedziła dom Moniki Mazur, aktorki znanej z serialu „Na sygnale”. Jednak to nie Monika gotowała razem z prowadzącą, a Paulina Zwierz – również związana z medyczną produkcją TVP. A co działo się za kulisami?

ZOBACZ: drugi odcinek programu „Gwiazdorska kuchnia Ani”

Bohaterką pierwszego odcinka „Gwiazdorskiej kuchni Ani” jest Justyna Steczkowska, która wystąpiła w programie wraz z rodziną. Fot. Zofia Kruza

„Gwiazdorska kuchnia Ani”. Jak upiec chleb Justyny Steczkowskiej na Wielkanoc?

Programy

Kulinarna niespodzianka


Monika Mazur nie miała pojęcia, że ktoś może być w jej domu i… gotować! Tym większe było jej zaskoczenie, gdy zobaczyła na miejscu swoją przyjaciółkę, Paulinę Zwierz razem z Anną Strażyńską w kuchni – w trakcie przygotowywania pyszności inspirowanych smakami Azji.

Wiem, że po Paulinie można się wiele spodziewać, ale czegoś takiego to się absolutnie nie spodziewałam. Cudowna niespodzianka, bo ja kocham jeść (…), a tajską kuchnię to już w ogóle kocham nad życieprzyznała Monika Mazur.

Z kolei Paulina zachwycała się kulinarnym talentem Anny Strażyńskiej:

– Dla mnie to jest po prostu artystka w kuchni. Tutaj coś doda, tu dosypie, tutaj zamiesza (…). Wszyscy się tutaj zajadamyzdradziła aktorka, wcielająca się w Britney w serialu „Na sygnale”.

Prowadząca program również nie pozostała dłużna z komplementem:

Naprawdę ma smak. Aktorka i szefowa kuchni może to robić po godzinachstwierdziła.

Więcej o drugim odcinku programu dowiecie się z materiału wideo powyżej, który został nagrany na planie. Zapraszamy do oglądania!

Anna Strażyńska i Paulina Zwierz przygotowały potrawy kuchni tajskiej, którymi potem zajadała się Monika Mazur. Fot. Materiały prasowe TVP
Anna Strażyńska i Paulina Zwierz przygotowały potrawy kuchni tajskiej, którymi potem zajadała się Monika Mazur. Fot. Materiały prasowe TVP

Gdzie i kiedy oglądać program „Gwiazdorska kuchnia Ani”?


Drugi odcinek kulinarnego programu Anny Strażyńskiej z aktorkami serialu „Na sygnale” zadebiutował 24 kwietnia w serwisie TVP VOD. Kolejne odcinki będą pojawiać się na platformie co czwartek.


Tajska kuchnia z gwiazdami serialu „Na sygnale”


Poniżej prezentujemy kulinarne przepisy bohaterek drugiego odcinka programu „Gwiazdorska kuchnia Ani”.


Zupa tajska


1l mleka kokosowego

1l bulionu drobiowego lub warzywnego

100g makaronu ryżowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka sosu rybnego

kawałek papryczki chilli

kawałek imbiru (około 1 cm)

1-2 łyżki pasty tom yum

1 łyżka oleju

1-2 łyżki pasty tom kha

do podania: sok z limonki, kolendra, sezam


Przygotowanie:

Do bulionu dodajemy: mleko kokosowe, pastę tom yum, pastę tom kha, marchewkę, paprykę, szpinak i wcześniej ugotowany makaron ryżowy. Gotujemy około 20 min. Podajemy z sokiem z limonki, kolendrą i sezamem.

Zupa tajska. Fot. Materiały prasowe TVP
Zupa tajska. Fot. Materiały prasowe TVP

Sajgonki na 10 porcji


10 sztuk papieru ryżowego

100g makaronu ryżowego

1 średnia marchewka

100 g cukinii

1 cebula

sos sojowy do smaku

kolendra

olej do smażenia


Przygotowanie:

Warzywa smażymy na oleju. Dodajemy kolendrę, pokrojony makaron i sos sojowy. Na wilgotny papier ryżowy nakładamy dwie duże łyżki farszu, zwijamy jak krokiety i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Sajgonki. Fot. Materiały prasowe TVP
Sajgonki. Fot. Materiały prasowe TVP

Krewetki tajskie


8 krewetek

ząbek czosnku

garść szpinaku

sos sojowy

sezam

bulion tajski

mała marchew

2 pieczarki


Przygotowanie:

Do rozgrzanego naczynia dodajemy łyżkę oleju, warzywa i czosnek. Lekko podsmażamy, dodajemy krewetki i 5 łyżek bulionu tajskiego. Gotujemy około 5 min. Następnie posypujemy kolendrą i sezamem.

Krewetki tajskie. Fot. Materiały prasowe TVP
Krewetki tajskie. Fot. Materiały prasowe TVP

Pierożki wonton


ciasto do wonton

200g piersi z kurczaka

1/2 łyżeczki oleju sezamowego

łyżeczka sosu sojowego

ząbek czosnku

garść kolendry

50g makaronu ryżowego

łyżeczka sosu rybnego

100g warzyw: marchewka, cukinia, cebula, czosnek


Przygotowanie:

Mieszamy farsz, doprawiając go według uznania. Nakładamy go łyżeczką na ciasto do pierożków i ładnie formujemy. Wontony układamy w naczyniu z odrobiną wody i parujemy pod przykryciem, aż będą gotowe.

Pierożki wonton. Fot. Materiały prasowe TVP
Pierożki wonton. Fot. Materiały prasowe TVP
Fot. główna: Materiały prasowe TVP
Więcej na ten temat