Na platformie TVP VOD można już obejrzeć drugi odcinek programu „Gwiazdorska kuchnia Ani”. Tym razem Anna Strażyńska odwiedziła dom Moniki Mazur, aktorki znanej z serialu „Na sygnale”. Jednak to nie Monika gotowała razem z prowadzącą, a Paulina Zwierz – również związana z medyczną produkcją TVP. A co działo się za kulisami?
Kulinarna niespodzianka
Monika Mazur nie miała pojęcia, że ktoś może być w jej domu i… gotować! Tym większe było jej zaskoczenie, gdy zobaczyła na miejscu swoją przyjaciółkę, Paulinę Zwierz razem z Anną Strażyńską w kuchni – w trakcie przygotowywania pyszności inspirowanych smakami Azji.
– Wiem, że po Paulinie można się wiele spodziewać, ale czegoś takiego to się absolutnie nie spodziewałam. Cudowna niespodzianka, bo ja kocham jeść (…), a tajską kuchnię to już w ogóle kocham nad życie – przyznała Monika Mazur.
Z kolei Paulina zachwycała się kulinarnym talentem Anny Strażyńskiej:
– Dla mnie to jest po prostu artystka w kuchni. Tutaj coś doda, tu dosypie, tutaj zamiesza (…). Wszyscy się tutaj zajadamy – zdradziła aktorka, wcielająca się w Britney w serialu „Na sygnale”.
Prowadząca program również nie pozostała dłużna z komplementem:
– Naprawdę ma smak. Aktorka i szefowa kuchni może to robić po godzinach – stwierdziła.
Więcej o drugim odcinku programu dowiecie się z materiału wideo powyżej, który został nagrany na planie. Zapraszamy do oglądania!

Gdzie i kiedy oglądać program „Gwiazdorska kuchnia Ani”?
Drugi odcinek kulinarnego programu Anny Strażyńskiej z aktorkami serialu „Na sygnale” zadebiutował 24 kwietnia w serwisie TVP VOD. Kolejne odcinki będą pojawiać się na platformie co czwartek.
Tajska kuchnia z gwiazdami serialu „Na sygnale”
Poniżej prezentujemy kulinarne przepisy bohaterek drugiego odcinka programu „Gwiazdorska kuchnia Ani”.
Zupa tajska
1l mleka kokosowego
1l bulionu drobiowego lub warzywnego
100g makaronu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu rybnego
kawałek papryczki chilli
kawałek imbiru (około 1 cm)
1-2 łyżki pasty tom yum
1 łyżka oleju
1-2 łyżki pasty tom kha
do podania: sok z limonki, kolendra, sezam
Przygotowanie:
Do bulionu dodajemy: mleko kokosowe, pastę tom yum, pastę tom kha, marchewkę, paprykę, szpinak i wcześniej ugotowany makaron ryżowy. Gotujemy około 20 min. Podajemy z sokiem z limonki, kolendrą i sezamem.

Sajgonki na 10 porcji
10 sztuk papieru ryżowego
100g makaronu ryżowego
1 średnia marchewka
100 g cukinii
1 cebula
sos sojowy do smaku
kolendra
olej do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa smażymy na oleju. Dodajemy kolendrę, pokrojony makaron i sos sojowy. Na wilgotny papier ryżowy nakładamy dwie duże łyżki farszu, zwijamy jak krokiety i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Krewetki tajskie
8 krewetek
ząbek czosnku
garść szpinaku
sos sojowy
sezam
bulion tajski
mała marchew
2 pieczarki
Przygotowanie:
Do rozgrzanego naczynia dodajemy łyżkę oleju, warzywa i czosnek. Lekko podsmażamy, dodajemy krewetki i 5 łyżek bulionu tajskiego. Gotujemy około 5 min. Następnie posypujemy kolendrą i sezamem.

Pierożki wonton
ciasto do wonton
200g piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
łyżeczka sosu sojowego
ząbek czosnku
garść kolendry
50g makaronu ryżowego
łyżeczka sosu rybnego
100g warzyw: marchewka, cukinia, cebula, czosnek
Przygotowanie:
Mieszamy farsz, doprawiając go według uznania. Nakładamy go łyżeczką na ciasto do pierożków i ładnie formujemy. Wontony układamy w naczyniu z odrobiną wody i parujemy pod przykryciem, aż będą gotowe.
