Programy

„Gwiazdorska kuchnia Ani”. Grill z Michałem Wiśniewskim

W dziewiątym odcinku programu „Gwiazdorska kuchnia Ani” gościem, a właściwie gospodarzem, był Michał Wiśniewski – wokalista Ich Troje, który od ponad 30 lat występuje na scenie. Piosenkarz zaprosił do siebie Annę Strażyńską, aby wspólnie rozpalić grilla i przygotować popularne potrawy z grilla.

W dziewiątym odcinku „Gwiazdorskiej kuchni Ani”:


  • Anna Strażyńska przyjechała do domu Michała Wiśniewskiego, aby razem z nim przygotować potrawy z grilla.
  • Wokalista Ich Troje ma przy swoim domu ogromny plac z paleniskiem, przy którym razem z gospodynią programu „Gwiazdorska kuchnia Ani” przyrządził dania z grilla.
  • Muzyk postanowił zorganizować grillową ucztę, aby zaskoczyć swoją żonę.

ZOBACZ: dziewiąty odcinek programu „Gwiazdorska kuchnia Ani”

Gościem ósmego odcinka programu „Gwiazdorska kuchnia Ani” był wokalista De Mono, Andrzej Krzywy. Fot. Materiały prasowe TVP
„Gwiazdorska kuchnia Ani”. Wegeteriańskie i rybne przepisy z Andrzejem Krzywym Programy

Niespodzianka z ognia


Michał Wiśniewski mieszka od ponad 20 lat w domu, przy którym wybudował olbrzymi kompleks grillowy. Zaprosił tam gospodynię i ekipę programu „Gwiazdorska kuchnia Ani”, aby przygotować dania z grilla. Muzyk chciał w ten sposób zaskoczyć swoją żonę.

Chciałbym udowodnić żonie, że przez te 20 lat, odkąd tutaj mieszkam, stanę przy tym grillu. Wprawdzie w twoim towarzystwie, bo chcę, żeby to smakowało, i czegoś się nauczę – stwierdził Michał Wiśniewski.

Anna Strażyńska przygotowała na tę okazję popularne dania przyrządzane na ogniu, ale nie zabrakło też dodatków, które muszą pojawić się przy takiej uczcie. Ostateczny werdykt wyda jednak żona piosenkarza. Czy zasmakują jej potrawy przygotowane przez jej męża i szefową kuchni?

Gdzie i kiedy oglądać program „Gwiazdorska kuchnia Ani”?


Dziewiąty odcinek kulinarnego programu Anny Strażyńskiej z Michałem Wiśniewskim można oglądać od 12 czerwca w TVP VOD. Kolejne odcinki będą pojawiać się na platformie co czwartek.

Dania z grilla i dodatki Anny Strażyńskiej oraz Michała Wiśniewskiego

Poniżej prezentujemy przepisy z dziewiątego odcinka „Gwiazdorskiej kuchni Ani”.


Mini Burgery


Składniki:


0,5 kg mielonego mięsa wołowego

Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

4 minibułeczki do burgerów

Ulubione dodatki: sałata, pomidor, ogórek kiszony, ser, ketchup, musztarda

 

Sposób przygotowania:


  1. Do dużej miski wsyp sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Podziel masę na 8 równych części i uformuj małe kotlety (o średnicy ok. 7–8 cm).
  3. Rozgrzej grill na średnim ogniu. Smaż kotlety przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone.
  4. Podgrzej minibułeczki na grillu lub w tosterze.
  5. Na każdą bułkę połóż kotlet, a następnie dodaj ulubione dodatki: sałatę, plaster pomidora, ogórek kiszony, ser, ketchup, musztardę.
Miniburgery. Fot. Materiały prasowe TVP
Miniburgery. Fot. Materiały prasowe TVP

Sałatka Coleslaw


Składniki:


1 średnia główka kapusty (ok. 800 g), drobno poszatkowana

2 średnie marchewki, starte na tarce o grubych oczkach

1/2 cebuli, drobno posiekana

1/2 szklanki majonezu

2 łyżki octu jabłkowego lub białego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)

Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku


Sposób przygotowania:


  1. W dużej misce połącz poszatkowaną kapustę, starte marchewki i posiekaną cebulę.
  2. W osobnej misce wymieszaj majonez, ocet jabłkowy, cukier, musztardę, sól i pieprz, aż składniki dobrze się połączą.
  3. Wlej sos do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte sosem.
  4. Odstaw sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.

 

Hot dogi:


Składniki:


4 bułki do hot dogów

4 parówki (np. wieprzowe lub drobiowe)

Hot dogi. Fot. Materiały prasowe TVP
Hot dogi. Fot. Materiały prasowe TVP

Sos ogórkowy:


Składniki:


1 ogórek kiszony, drobno posiekany

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy

1 łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)

Sól i pieprz do smaku

 

Steki z polędwicy:


Składniki:


4 steki z polędwicy wołowej (każdy o wadze ok. 200–250 g)

4 łyżki oliwy z oliwek

Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Świeże zioła (np. rozmaryn, tymianek) – opcjonalnie


Sposób przygotowania:


  1. Rozgrzej grill do wysokiej temperatury (ok. 200–220°C).
  2. Steki osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj je oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  3. Połóż steki na rozgrzanym grillu. Grilluj przez około 4–5 minut z każdej strony, aż osiągną pożądany stopień wysmażenia (średnio wysmażone – medium-rare).
Steki z polędwicy. Fot. Materiały prasowe TVP
Steki z polędwicy. Fot. Materiały prasowe TVP

Więcej na ten temat