• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Mięso 03.03.2021

13:04, 03.03.2021
Mięso 03.03.2021 Ożywienie w punktach skupu żywca wieprzowego w żaden sposób nie przekłada się na handel mięsem i wyrobami gotowymi. Jest towar, są ceny, tylko klientów brak.

Ożywienie w punktach skupu żywca wieprzowego w żaden sposób nie przekłada się na handel mięsem i wyrobami gotowymi. Jest towar, są ceny, tylko klientów brak.

 
 

Podziel się:   Więcej
Tak słabego popytu na mięso jeszcze nie było. Zakłady wykorzystują tylko połowę swoich mocy, ale są i takie, które mimo dużych możliwości produkują jeszcze mniej. Handel stoi, bo spadł popyt wewnętrzny, jednak główny powód tak słabej sprzedaży to zamknięta gastronomia. Duży problem z zakupem towaru maja w tej sytuacji producenci karm dla zwierząt. Skoro nie ma zapotrzebowania na najdroższe elementy, to nie ma też w ofercie tego co najtańsze. Efekt? Ceny podrobów ostro ruszyły w górę. Wątróbka zdrożała dwuipółkrotnie, nerki kosztują dwa razy więcej niż przed pandemią. Ale prawdziwym ewenementem są kacze wątróbki, których notowania z zaledwie 3 złotych za kilogram wzrosły nawet do 18! Firmy, które maja podpisane kontrakty eksportowe płaczą i płacą.
 
 
 
...
 

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?