• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Strusie 19.08.2022

12:39, 19.08.2022
Strusie 19.08.2022 Hodowcy strusi mają problemy. Nie ma gdzie sprzedać mięsa, nie ma gdzie sprzedać piskląt.

Hodowcy strusi mają problemy. Nie ma gdzie sprzedać mięsa, nie ma gdzie sprzedać piskląt.

 
 

Podziel się:   Więcej
Strusina staje się towarem luksusowym, a na taki stać niewielu. Mięso trudno sprzedać, ale nie ma też chętnych na zakup piskląt do dalszej hodowli. Wielu rolników myśli o rezygnacji z biznesu. Część już to zrobiła. Żywiec strusi zdrożał i kosztuje teraz najczęściej 15, 16 złotych za kilogram, jednak mimo wzrostów, cena często nie pokrywa wysokich kosztów produkcji. Kiedyś w kryzysowych latach sporą część mięsa zamrażano, teraz przetrzymywanie zapasów w mroźniach się nie opłaca. Podobne problemy mają hodowcy z Włoch, Francji i Niemiec. Restauracje upadają, a turyści nie przybywają tak tłumnie, jak przed pandemią.
 
 
 
...