• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Wieprzowina 19.01.1021

12:59, 19.01.2021
Wieprzowina 19.01.1021 Niskie ceny i słaby popyt - to styczniowy obraz rynku wieprzowiny i na razie nic nie wskazuje na zmianę tego trendu. Zdaniem ekspertów - przynajmniej do końca tego kwartału, a według niektórych nawet do połowy roku.

Niskie ceny i słaby popyt - to styczniowy obraz rynku wieprzowiny i na razie nic nie wskazuje na zmianę tego trendu. Zdaniem ekspertów - przynajmniej do końca tego kwartału, a według niektórych nawet do połowy roku.

 :
 :

Podziel się:   Więcej
Handel wieprzowiną na moment ożywił się tylko przed świętami, wtedy też zwiększył się znacznie import. Ale w styczniu sprowadzanie mięsa z zagranicy, głównie z Niemiec, zmniejszyło się o połowę. Słaba sprzedaż i niskie ceny to wynik pandemii i zamkniętych restauracji. I chociaż u nas kupują one około 15 % mięsa, to już na przykład w Hiszpanii jest to nawet 60 procent. Równocześnie producenci wieprzowiny, zarówno europejscy jak i polscy notują straty. Bo ceny powinny być przynajmniej o 10 procent wyższe -komentują maklerzy, ze względu na wzrost kosztów energii, gazu, paliw, różnych marż, czy minimalnego wynagrodzenia.
 
 
 
...
 

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?