• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Zioła 16.04.2021

11:30, 16.04.2021
Zioła 16.04.2021 Późna wiosna daje coraz większe możliwości zbioru młodych liści, pąków i korzeni zawierających wiele prozdrowotnych minerałów i witamin, co jest szczególnie ważne po zimie, aby wzmocnić organizm. Można je jeść na surowo, robić soki, syropy lub suszyć.

Późna wiosna daje coraz większe możliwości zbioru młodych liści, pąków i korzeni zawierających wiele prozdrowotnych minerałów i witamin, co jest szczególnie ważne po zimie, aby wzmocnić organizm. Można je jeść na surowo, robić soki, syropy lub suszyć.

 
 

Podziel się:   Więcej
Na zrywanie pączków leszczyny w wiekszości miejsc już za późno, ale warto teraz zbierać liście. Mają działanie przeciwzapalnie i bakteriobójcze. To także czas na wykopanie korzeni żywokostu i zrobienie smarowideł, doskonałych na urazy kości, stawów oraz problemy skórne. W lasach, zaroślach i na polach już mozna zrywać młode liście podagrycznika. Stosuje się go do twarogu, sałatek oraz napojów. Podobnie jest z listkami bardzo wartościowej pokrzywy. Podbiał także dobrze jest uwzglednić w zbiorach, tym bardziej, że ma idealne na te czasy związki zwalczające infekcje dróg oddechowych i działanie przeciwnowotworowe. Również drzewa mają moc. Zanim wypuszczą wszystkie liście intensywnie płyną w nich soki, które doskonale wzmacniają organizm. Nie trzeba ich pasteryzować. Wystarczy wywiercić otwór lub naciąć pień brzozy lub klonu i za pomocą rurki spuścić sok do naczynia. Mozna go przechowywać w lodówce nawet do 5 dni. A z soku klonowego można też odparować wodę i samodzielnie przygotować syrop klonowy.
 
 
 
...
 

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?