• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Ceny i przeceny

13:29, 07.04.2020
Ceny i przeceny Globalne ceny żywności gwałtownie spadły w marcu, a to za sprawą słabnącego popytu spowodowanego pandemią koronawirusa i załamaniem cen ropy. Największe przeceny dotknęły rynku cukru, oleju roślinnego i przetworów mleczarskich.

Globalne ceny żywności gwałtownie spadły w marcu, a to za sprawą słabnącego popytu spowodowanego pandemią koronawirusa i załamaniem cen ropy. Największe przeceny dotknęły rynku cukru, oleju roślinnego i przetworów mleczarskich.

 
 

Podziel się:   Więcej
Indeks podstawowych towarów rolnych mierzony przez Organizację do spraw Wyżywienia i Rolnictwa obniżył się w porównaniu z lutym o ponad 4 procent. Eksperci spodziewają się, że światowa epidemia w dalszym ciągu będzie wywierała presję na notowania żywności. Problemem jest nie tylko mniejszy popyt, bo pozamykane są restauracje, czy hotele, ale także ograniczony transport i przepływ ludzi. Zagraniczna siła robocza ma kluczowe znaczenie dla produkcji rolnej w wielu krajach, a zapewnienie odpowiedniej ilości pracowników w czasie zbiorów jest dużym wyzwaniem dla przedsiębiorców rolnych.

Chcesz wiedzieć więcej, obejrzyj „Agrobiznes” z 07.04.2020r.

www.facebook.com/agrobiznesTVP
 
 
 
...
 

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?