• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Dziury w serze

12:29, 05.08.2021
Dziury w serze Ser na cenzurowanym. Włoscy producenci sprzeciwiają się wprowadzaniu nowych oznaczeń europejskiej żywności. Uważają, że kategoryzowanie produktów tylko pod względem zawartości tłuszczu, czy cukru jest dla nich krzywdzące.

Ser na cenzurowanym. Włoscy producenci sprzeciwiają się wprowadzaniu nowych oznaczeń europejskiej żywności. Uważają, że kategoryzowanie produktów tylko pod względem zawartości tłuszczu, czy cukru jest dla nich krzywdzące.

 
 

Podziel się:   Więcej
Algorytm Nutri-Score przypisuje żywności barwy, od "zielonego A", który jest najzdrowszy, do "czerwonego E". Bierze pod uwagę zawartość składników odżywczych, takich jak tłuszcze, sole i cukry na 100 gramów, co ma umożliwić klientom szybkie porównanie produktów spożywczych z tej samej kategorii. Ale w tej kategorii sery wypadają blado, a raczej pomarańczowo, bo mają dużą zawartość tłuszczu. Według producentów słynnego parmezanu i grana padano, mają jednak do zaoferowania dużo więcej, a system oznaczeń kolorami, wprowadza konsumentów w błąd. Nie bierze pod uwagę wielu składników odżywczych, takich jak wapń, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czy niezbędne aminokwasy.
 
 
 
...