• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Hodowanie w dobrostanie

12:50, 24.02.2021
Hodowanie w dobrostanie Jak dobrostan wpływa na jakość mięsa? To zadanie dla naukowców, którzy na zlecenie Komisji Europejskiej przeprowadzą badania na farmach trzody i drobiu.

Jak dobrostan wpływa na jakość mięsa? To zadanie dla naukowców, którzy na zlecenie Komisji Europejskiej przeprowadzą badania na farmach trzody i drobiu.

 
 

Podziel się:   Więcej
Komisja Europejska postawiła sobie konkretny cel, określić, które elementy hodowli mają największy wpływ na poprawę jakości produktu. Badania, na które przeznaczono 6 milionów euro, skoncentrują się na fermach brojlerów i świń. Dlaczego? Bo można łatwo zbadać kontrast między intensywnym, a ekstensywnym sposobem utrzymywania zwierząt. Naukowcy wezmą pod uwagę wiele czynników, jak genetyka, rodzaj podawanych pasz, dostępną przestrzeń, ilość dostępnego światła dziennego, szybkość wzrostu. Każdy szczegół może mieć znaczenie dla smaku i wartości mięsa. Projekt ruszy w sierpniu, o jego efektach dowiemy się za cztery lata.
 
 
 
...
 

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?