W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprosi widzów na proste i niedrogie gotowanie. Dziś, kiedy szefowie kuchni w licznych programach kulinarnych prześcigają się w efektownych potrawach, pełnych drogich składników, warto też pokazywać dania proste i tanie. Bo jak to w życiu, czasem potrzebna nam jest elegancka garderoba na wyjątkowe okazje, a zazwyczaj chodzimy w prostej domowej odzieży. Podobnie jest w kuchni. Dlatego w tym odcinku na swój kulinarny warsztat Karol weźmie zwykłe mięso mielone, chleb, cebulę, buraki, pomidory, makaron, i pokaże, że nawet z prostych produktów można wyczarować niezwykłe dania. Pierwszą potrawą będą hamburgery, ale z mielonej łopatki wieprzowej, przyrządzone na ostro i podane z konfiturą z cebuli i na podpieczonej kromce żytniego chleba. Druga potrawa to klopsiki w sosie pomidorowym zapieczone z jajem, przyprawione na orientalny sposób. Trzecia potrawa to makaron z sosem ze śmietany, mielonego mięsa i buraków.
Jarosław Frankowski, Sławomir Orman, Józef Szymura
Karol Okrasa, Tomasz Rostworowski