Cykl reportaży opowiadający o pełnej przygód i nieoczekiwanych zwrotów akcji podróży Katarzyny Pakosińskiej do Gruzji, w której bohaterka zakochała się pod koniec lat 80. Ten niewielki, liczący zaledwie 4 mln mieszkańców kraj, położony na pograniczu Europy i Azji, przeszedł kolejne zmiany od momentu zakończenia sowieckiego panowania. Nie stracił jednak nic ze swojego charakteru. Niezmiennie przyciąga gości pięknem przyrody, oryginalną kulturą, sztuką czy tradycyjną gruzińską gościnnością. Snując opowieść w charakterystyczny dla siebie sposób, Kasia przenosi nas do legendarnej krainy złotego runa, świata tuszeckich pasterzy podążających z gór na zielone pastwiska, do tamtejszych kobiet nucących tęskne melodie, opowiadających baśniowe historie, które tam, w górach, dzieją się naprawdę. Akcja serii została umiejscowiona w malowniczym i tajemniczym miasteczku Mestia leżącym w 2500 m n. p. m. w regionie Svanetia, w słynnym Parku Narodowym Borjomi, niedaleko niezwykłego miasta Vardzia wykutego w skale, w Tuszetii - krainie rodem jak z Tolkiena i w Adżarii ze słynącym nie tylko z herbacianych pól Batumi. Widzowie poznaja dzieje regionu Kakhetia, który uznawany jest na całym świecie za kolebkę wina. Kasia odwiedzi również Tbilisi, królewską w swym pięknie i historii, wielokulturową stolicę Gruzji, zwaną Paryżem Wschodu. Prezenterka nie pozostaje jedynie biernym obserwatorem. Podróżuje z laptopem, który umożliwia jej odwoływanie się do innych tematów, jak również przekazywanie widzom dodatkowych informacji, które "nie zmieściły się" w danym odcinku. Podczas emisji będzie uruchomiona strona internetowa tego dokumentu, na której znajdą się fragmenty odcinków, newsy z podróży, zdjęcia, blog autorki. Widzowie będą mogli również redagować tę stronę (forum). W każdym z odcinków będzie również ogłoszony konkurs nawiązujący do odkrywania tajemnic Gruzji. Podczas podróży Kasia będzie uczyć się gotować gruzińskie potrawy, takie jak chinkali (gruzińskie wydanie ravioli), chaczapuri (placek z serem sulguni), lobio (przysmak z kolendry i czerwonej fasoli). Trasę przemierzy konno, rowerem, kajakiem, jeepem (off road), pieszo, nauczy się pisać i mówić w języku kartuli ena, zatańczy z najsłynniejszym gruzińskim zespołem folklorystycznym Sukhishvili. Gruzini zdradzą Kasi, jako honorowej Gruzince, wiele tajemnic niedostępnych obcokrajowcom (m. in. dowie się, jak powstaje kwevri). Serię sześciu 25 - minutowych odcinków wzbogacono pięknymi ujęciami oraz oryginalną muzyką współcześnie tworzących gruzińskich artystów.