Chrzan ma liczne właściwości lecznicze, jednak mało kto o nich wie, dlatego znalazł zastosowanie przede wszystkim w kuchni, głównie jako przyprawa. Tymczasem chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i bóle reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić piegi. Jest to bylina, która wyróżnia się dużą odpornością na niekorzystne warunki środowiska oraz inwazje pasożytów. W stanie dzikim jest spotykany nawet na Grenlandii. Roślina może przeżyć nawet kilkadziesiąt lat. Odradza się z niewielkich fragmentów korzeni, które są jej jadalną częścią. Posiadają ostry smak i intensywny zapach. Z tego względu chrzan jest od wielu lat stosowany jako dodatek do rozmaitych potraw. Walory zdrowotne chrzanu docenili już starożytni Rzymianie oraz Egipcjanie, którzy upatrywali w nim lek na wiele schorzeń. Wielkim miłośnikiem chrzanu był także cesarz Austrii Franciszek Józef, który zalecał dodawanie go do niemal wszystkich potraw mięsnych. Historycy twierdzą, że być może za sprawą rośliny, władca cieszył się doskonałym zdrowiem i dożył ponad 90 lat. Z chrzanu powinny zrezygnować osoby, które cierpią na wrzody żołądka, zgagę, schorzenia wątroby czy niewydolność nerek. Pozostali powinni pamiętać, że dziennie można zjeść maksymalnie 4 łyżeczki (około 40 g) tartego chrzanu. Spożyty w większych ilościach może doprowadzić do podrażnienia nerek, błony śluzowej żołądka i jelit.