• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Gastronomia

Mały powrót do normalności

15:33, 22.07.2021
  Obiektyw TVP3 Białystok
Mały powrót do normalności

fot. TVP3 Białystok
fot. TVP3 Białystok

Podziel się:   Więcej
Od niespełna miesiąca lokale gastronomiczne działają przy 75-procentach obłożenia sali, a do limitów nie są wliczane osoby w pełni zaszczepione. Nowe wytyczne obowiązują do końca sierpnia. Restauratorzy nazywają to małym powrotem do normalności. Jak mówi Gabriela Siemienkowicz, kelnerka - Mamy bardzo dużo klientów. Bardzo miłych gości i tak naprawdę jesteśmy zaskoczeni ilością osób, których cały czas przybywa. Bo otworzyliśmy się w trakcie pandemii, więc jest to dosyć trudne wyzwanie.

Niektórzy właściciele restauracji twierdzą, że odwiedza ich więcej osób, niż w poprzednich latach. Mają jednak obawy przed tym, co może wydarzyć się jesienią. Jak mówi Rachela Paluchiewicz, właścicielka kawiarni - Boimy się pandemii - kolejnego lockdownu, ale staramy się o tym nie myśleć, korzystać z dnia dzisiejszego i cieszyć się tym, że mamy gości.

W niektórych lokalach gastronomicznych poszukiwani są cukiernicy, kucharze, kelnerzy i barmani. Nie wszędzie udało się utrzymać stałą kadrę pracowników. Jak powiedział Krzysztof Półtorak, szef kuchni - Poszukujemy wykwalifikowanego personelu przede wszystkim i mamy z tym cały czas problem. Myślę, że większość kucharzy się przekwalifikowało.

W wielu lokalach właściciele podnieśli ceny. To jednak - jak mówią restauratorzy - spowodowane jest podwyżką cen produktów spożywczych.
 
 
 
...
 
źródło: Obiektyw TVP3 Białystok