• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Podlaskie

Kurza aplikacja zyskuje uznanie

15:50, 22.09.2020
  Obiektyw TVP3 Białystok
Kurza aplikacja zyskuje uznanie

fot. TVP3 Białystok
fot. TVP3 Białystok

Podziel się:   Więcej
Kury na wybiegu jak wszystkie celebrytki dbają o linię, dlatego nie zadowolą się byle czym. Cukinia, dynia, marchew czy buraki są podstawą ich zbilansowanej diety.

Jak wyjaśnia Agnieszka Sokołowska - Nie ma niedoborów, ma mocne kości i zdrowe ładne kurki dzięki temu.

Kury nie dają robić się w jajo, dlatego menu musi być wyrafinowane.

- Podstawą jest zakwaszanie organizmu kury, żeby nie rozwijały się w nim pasożyty, to jest ocet jabłkowy czy kiszona kapusta, to jest odrobaczanie kur w sposób naturalny - dodaje.

W myśl powiedzenia - czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci. Najpierw masa, potem rzeźba, dlatego ważna w jadłospisie jest pszenica. Ona wpływa na wielkość jaj, na żółty kolor - rośliny zielone, na przykład liście rzodkwi.

To wszystko Agnieszka Sokołowska zdradza na kurzym fanpage.

- Klienci naprawdę to cenią, bo wiemy, jak one się produkują, co innego niż z giełdy czy sklepu, gdzie nic nie wiedzą, jaka jest historia - wskazuje.

Agnieszka Sokołowska na brak klientów nie może narzekać. Z połączenia dwóch profesji rolnika i informatyka wykluł jej się w głowie pomysł na stworzenie aplikacji do sprzedaży jaj.

- Cenię pracę z ludźmi uwagi, komplementy, to jest dla mnie motywacją do pracy -  wyjaśnia.

Motywacją do pracy dla kur jest zapewnienie właścicielki, żadna z emerytek nie trafi do garnka.
 
 
 
...
 
źródło: Obiektyw TVP3 Białystok