• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Nowa technologia pomiaru zawartości tłuszczu w żywności naukowców z Politechniki

17:36, 10.03.2023
  Beata Bartman;   Aktualności
Nowa technologia pomiaru zawartości tłuszczu w żywności naukowców z Politechniki Zespół naukowców z Politechniki Rzeszowskiej opracował innowacyjną technologię pomiaru zawartości tłuszczu w żywności. Projekt dotyczył wieprzowiny i wołowiny a naukowcy z kilku wydziałów wykorzystali do badań światło. Wynalazek już chroniony jest dwoma patentami. Ma być wdrażany w przemyśle spożywczym. W przyszłości dzięki takim pomiarom klient mógłby kupować mięso z określoną zawartością tłuszczu.

Zespół naukowców z Politechniki Rzeszowskiej opracował innowacyjną technologię pomiaru zawartości tłuszczu w żywności. Projekt dotyczył wieprzowiny i wołowiny a naukowcy z kilku wydziałów wykorzystali do badań światło. Wynalazek już chroniony jest dwoma patentami. Ma być wdrażany w przemyśle spożywczym. W przyszłości dzięki takim pomiarom klient mógłby kupować mięso z określoną zawartością tłuszczu.

Nowa technologia pomiaru zawartości tłuszczu w żywności naukowców z Politechniki
Nowa technologia pomiaru zawartości tłuszczu w żywności naukowców z Politechniki

Podziel się:   Więcej
Stanowisko jest zbudowane z namiotu bezcieniowego, który ma zagwarantować warunki optymalne światła. Aby uzyskać dobre zdjęcie trzeba posiadać stabilne warunki oświetlenia. Ważną częścią stanowiska jest głowica do powierzchniowego rozkładu luminacji na powierzchni badanej próby mięśniowej. Ta technika świetlna dotychczas była bardziej znana z zastosowań w architekturze, czy drogownictwie. Przez zespół profesora Tereszkiewicza została zaadaptowana w technologii żywności.

- Pobrany obraz za pomocą tej głowicy trafia do naszego oprogramowania, które jest w stanie to interpretować. Jest to system inteligentny, samouczący. Stworzyliśmy taki algorytm, który pozwala automatycznie temu rozwiązaniu działać.

Wprowadzając informacje z obrazu system ocenia próbę i podaje wynik liczbowy - jakim jest zawartość tłuszczu w mięsie. W przypadku wieprzowiny optymalnie powinno to by 4,5 procent w przypadku wołowiny od około 2,5 do 3,5 procent.

- Badania te są konkurencyjne w stosunku do konwencjonalnych metod, które służyły do oceny jakości, zwłaszcza do metod chemicznych a wiec są o wiele tańsze, bezinwazyjne szybsze i dają wynik w czasie rzeczywistym.

Są też ekologiczne. Ograniczają zużycie odczynników chemicznych i mniej jest problemów związanych z ich utylizacją.

- Mamy nadzieję, że system będzie się rozwijać w tym kierunku, że np. w sieciach handlowych pojawił by się produkt, który deklaruje zawartość tłuszczu śródmięśniowego np. kotlety schabowe z identyfikowalną zawartością tłuszczu i taki system jest nam w stanie to zagwarantować.

W ten sposób klienci będą mogli kupować taki produkt jaki chcą. Opracowane rozwiązanie uzyskało ochronę patentową podobnie, jak urządzenie do pomiaru. Wynalazek został także nagrodzony na Międzynarodowych Targach Innowacji w Katowicach.
 
 
 
...
 
źródło: Aktualności