Protokół rozbieżności : 28.04.2025 - Szymon Michałek, prezydent Chorzowa
- Chcemy, by park kulturowy obejmował cały obszar Parku Śląskiego, wytyczony w latach 50. XX wieku - powiedział w „Protokole rozbieżności” Szymon Michałek, prezydent Chorzowa.
Protokół rozbieżności : 24.04.2025 - Mariusz Wołosz, prezydent Bytomia
- Za chwilę minie pół roku. My nadal czekamy na uchwalenie ustawy o funkcjonowaniu górnictwa i transformacji Śląska - powiedział w programie „Protokół rozbieżności” Mariusz Wołosz, prezydent Bytomia.
Rączka gotuje : Rączka gotuje w najbliższą sobotę - kuchnia francuska
Remigiusz Rączka rozpoczyna majowe podróże. Tym razem odwiedza miejsce, które odwiedza to Jurajski Koziołek - Park w Jastrzębiu k. Poraja (Jura Krakowsko-Częstochowska) założony przez Polaka francuskiego pochodzenia i słynący m.in z produkcji serów kozich. W malowniczych okolicznościach przyrody przygotowuje dania kuchni francuskiej - żabie udka, Cote de Boeuf oraz raclette.
Tuż przed majówką Remigiusz Rączka rozpoczyna sezon grillowy. Na ogródkach działkowych w Jastrzębiu-Zdroju wraz ze swoimi gośćmi robi zarówno kiełbasę grillową, która potem piecze, ale też przygotowuje różne mięsa na ruszt. Do tego dodatkiem będzie pomysłowa sałatka brokułowo-kalafiorowa.
Rączka gotuje : 19.04.2025 - Rączka gotuje w Turzy Śląskiej
Z okazji Wielkanocy Remigiusz Rączka odwiedza jedno z najważniejszych miejsc na sakralnej mapie Śląska - Sanktuarium w Turzy Śląskiej zwane Śląską Fatimą. Tam też wraz z miejscowym proboszczem ks. Wiesławem Hudkiem przygotowuje zupę orkiszową św. Hildegardy, smażone ozorki z sałatką z selera naciowego oraz ciekawy deser na bazie bananów i jogurtu.