Kiedy myślimy o polskiej Wigilii, to z tyłu głowy mamy już listę tradycyjnych dań, które zagoszczą na stole. Co ciekawe, lista ta w każdym zakątku Polski wygląda jednak nieco inaczej. Brzyndzylki, siemieniotka, a także pamuła – to potrawy, które są niezwykle popularne w niektórych regionach Polski. Gdzie przygotowuje się świąteczne dania o tajemniczo brzmiących nazwach i jak je przyrządzić?
Regionalne potrawy wigilijne. Siemieniotka
Jest to niezwykle popularna na Śląsku zupa przygotowywana na bazie nasion konopi już w XIX wieku. Składniki potrzebne do jej przyrządzenia to:
- 1 kg nasion konopi,
- 2 cebule,
- 150 ml słodkiej śmietany,
- 2 łyżki kaszy jaglanej,
- sól,
- cukier,
- pieprz.
Nasiona konopi należy opłukać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia trzeba gotować je przez ok. godziny. Kiedy zaczną pękać, należy odcedzić je i utrzeć drewnianą pałką na sitku lub zmielić. Następnie do otrzymanej miazgi trzeba dodać 2-3 szklanki wody i ponownie gotować razem z pokrojoną w kostkę cebulą, dwiema łyżkami kaszy jaglanej i słodką śmietaną. Na końcu zupę trzeba doprawić do smaku: solą, pieprzem i cukrem.

Regionalne świąteczne dania. Bryndzylki
Są charakterystyczne dla południa Polski, szczególnie Zakopanego. Składniki potrzebne do ich przygotowania to:
- 4 ziemniaki w mundurkach
- 1kg gotowanych ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 350g bryndzy,
- 200g oscypka,
- 1 jajko,
- żółtko jajka,
- pieprz,
- sól.
Farsz
Ugotowane ziemniaki należy pognieść widelcem lub tłuczkiem i dodać przepuszczoną przez maszynkę bryndzę. Następnie trzeba dodać uprzednio starty oscypek i jedno jajko, po czym wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto
Przygotowując ciasto również zaczynamy od pogniecenia ziemniaków tłuczkiem. Następnie należy dodać do nich żółtko, mąkę, a także przyprawy: sól i pieprz. W kolejnym kroku zagniatamy ciasto i formujemy z niego wałek, po czym odcinamy z niego kawałki, z których formujemy małe placki, do których nakładamy farsz i zaklejamy. Bryndzylki należy piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Potrawy wigilijne w różnych regionach Polski. Pamuła
Jest to słodko-słony barszcz ze śliwek, bardzo popularny na Podkarpaciu. Zupę tę podaje się z ziemniakami lub kluskami. Składniki potrzebne do jej przygotowania to:
- 0,5 kg śliwek węgierek,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 duże ziemniaki,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Śliwki należy umyć, przekroić, wyjąć pestki i ugotować do momentu rozgotowania się owoców. Następnie przecieramy je przez sitko. Łyżkę mąki mieszamy energicznie z trzema łyżkami wody i dodajemy do zupy, cały czas mieszając. W oddzielnym garnku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone na małą kostkę ziemniaki i dodajemy do zupy.

Regionalne dania wigilijne. Moczka
To tradycyjne danie goszczące na stołach Ślązaków podczas Wigilii. Jego bazę stanowią bakalie, piernik i kompot z suszonych śliwek. Mimo że wygląd tego deseru nie jest zachęcający, to kusi on smakiem. Składniki potrzebne do przygotowania moczki to:
- 200 g suchego piernika,
- 150 g orzechów włoskich
- 150 g orzechów laskowych,
- 250 g migdałów,
- 150 g rodzynek,
- 300 g suszonych wędzonych śliwek,
- cukier,
- sok z cytryny,
- 2 litry kompotu owocowego (truskawkowego lub agrestowego).
Jak przygotować moczkę? Zagotuj kompot, po czym dodaj do niego zmielone migdały oraz rodzynki i gotuj przez 20 minut. Zetrzyj na tarce lub rozkrusz piernik i dodaj do gotującego się wywaru. Wlej kilka kropli cytryny, szczyptę soli i cukru i zagotuj. Po pewnym czasie moczka zgęstnieje i uzyska konsystencję przypominającą budyń.
Zupa brzadowa
To tradycyjna, kaszubska wigilijna zupa z suszonych owoców, podawana często także z suszonymi grzybami, ziemniakami lub kluskami. Składniki potrzebne do jej przygotowania to:
- 300 g wędzonych śliwek,
- 200 g suszonych moreli,
- 150 g suszonych wiśni,
- 200 g wędzonych gruszek
- 5 goździków,
- cukier,
- cynamon
- 3 litry wody.
Suszone owoce należy zalać dwoma litrami zimnej wody i pozostawić na noc. Po tym czasie trzeba pokroić owoce na mniejsze kawałki i dodać goździki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy wszystko na małym ogniu oraz słodzimy cukrem do smaku.

Innymi wigilijnymi daniami, charakterystycznymi dla różnych regionów Polski, są m.in.: babówki, makiełki, wareniki, moskole, kutia czy kulebiak staropolski z kapustą i grzybami. Jeśli szukamy inspiracji lub nowości, możemy sięgnąć po dania regionalne, niekonieczne charakterystyczne dla obszaru, w którym mieszkamy, dzięki czemu urozmaicimy nasz wigilijny stół.
US