Kultura

Siemieniotka, moczka i zupa brzadowa – poznaj regionalne dania wigilijne

Fot.
Poznaj regionalne dania wigilijne / Fot. Pixel-Shot/Shutterstock
podpis źródła zdjęcia

Kiedy myślimy o polskiej Wigilii, to z tyłu głowy mamy już listę tradycyjnych dań, które zagoszczą na stole. Co ciekawe, lista ta w każdym zakątku Polski wygląda jednak nieco inaczej. Brzyndzylki, siemieniotka, a także pamuła – to potrawy, które są niezwykle popularne w niektórych regionach Polski. Gdzie przygotowuje się świąteczne dania o tajemniczo brzmiących nazwach i jak je przyrządzić?

Regionalne potrawy wigilijne. Siemieniotka

Jest to niezwykle popularna na Śląsku zupa przygotowywana na bazie nasion konopi już w XIX wieku. Składniki potrzebne do jej przyrządzenia to:


  • 1 kg nasion konopi,
  • 2 cebule,
  • 150 ml słodkiej śmietany,
  • 2 łyżki kaszy jaglanej,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz.


Nasiona konopi należy opłukać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia trzeba gotować je przez ok. godziny. Kiedy zaczną pękać, należy odcedzić je i utrzeć drewnianą pałką na sitku lub zmielić. Następnie do otrzymanej miazgi trzeba dodać 2-3 szklanki wody i ponownie gotować razem z pokrojoną w kostkę cebulą, dwiema łyżkami kaszy jaglanej i słodką śmietaną. Na końcu zupę trzeba doprawić do smaku: solą, pieprzem i cukrem.

Siemieniotka to jedno z popularnych, regionalnych dań. Fot. Fanfo_Shutterstock
Siemieniotka to jedno z popularnych, regionalnych dań. Fot. Fanfo_Shutterstock

Regionalne świąteczne dania. Bryndzylki

charakterystyczne dla południa Polski, szczególnie Zakopanego. Składniki potrzebne do ich przygotowania to:


  • 4 ziemniaki w mundurkach
  • 1kg gotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 350g bryndzy,
  • 200g oscypka,
  • 1 jajko,
  • żółtko jajka,
  • pieprz,
  • sól.


Farsz

Ugotowane ziemniaki należy pognieść widelcem lub tłuczkiem i dodać przepuszczoną przez maszynkę bryndzę. Następnie trzeba dodać uprzednio starty oscypek i jedno jajko, po czym wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić do smaku.


Ciasto

Przygotowując ciasto również zaczynamy od pogniecenia ziemniaków tłuczkiem. Następnie należy dodać do nich żółtko, mąkę, a także przyprawy: sól i pieprz. W kolejnym kroku zagniatamy ciasto i formujemy z niego wałek, po czym odcinamy z niego kawałki, z których formujemy małe placki, do których nakładamy farsz i zaklejamy. Bryndzylki należy piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Potrawy wigilijne w różnych regionach Polski. Pamuła

Jest to słodko-słony barszcz ze śliwek, bardzo popularny na Podkarpaciu. Zupę tę podaje się z ziemniakami lub kluskami. Składniki potrzebne do jej przygotowania to:


  • 0,5 kg śliwek węgierek,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 duże ziemniaki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.


Śliwki należy umyć, przekroić, wyjąć pestki i ugotować do momentu rozgotowania się owoców. Następnie przecieramy je przez sitko. Łyżkę mąki mieszamy energicznie z trzema łyżkami wody i dodajemy do zupy, cały czas mieszając. W oddzielnym garnku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone na małą kostkę ziemniaki i dodajemy do zupy.

Pamuła to popularna regionalna zupa wigilijna. Fot. Wiktory/Shutterstock
Pamuła to popularna regionalna zupa wigilijna. Fot. Wiktory/Shutterstock

Regionalne dania wigilijne. Moczka

To tradycyjne danie goszczące na stołach Ślązaków podczas Wigilii. Jego bazę stanowią bakalie, piernik i kompot z suszonych śliwek. Mimo że wygląd tego deseru nie jest zachęcający, to kusi on smakiem. Składniki potrzebne do przygotowania moczki to:


  • 200 g suchego piernika,
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g orzechów laskowych,
  • 250 g migdałów,
  • 150 g rodzynek,
  •  300 g suszonych wędzonych śliwek,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • 2 litry kompotu owocowego (truskawkowego lub agrestowego).


Jak przygotować moczkę? Zagotuj kompot, po czym dodaj do niego zmielone migdały oraz rodzynki i gotuj przez 20 minut. Zetrzyj na tarce lub rozkrusz piernik i dodaj do gotującego się wywaru. Wlej kilka kropli cytryny, szczyptę soli i cukru i zagotuj. Po pewnym czasie moczka zgęstnieje i uzyska konsystencję przypominającą budyń.

Zupa brzadowa

To tradycyjna, kaszubska wigilijna zupa z suszonych owoców, podawana często także z suszonymi grzybami, ziemniakami lub kluskami. Składniki potrzebne do jej przygotowania to:

  • 300 g wędzonych śliwek,
  • 200 g suszonych moreli,
  • 150 g suszonych wiśni,
  • 200 g wędzonych gruszek
  • 5 goździków,
  • cukier,
  • cynamon
  • 3 litry wody.

Suszone owoce należy zalać dwoma litrami zimnej wody i pozostawić na noc. Po tym czasie trzeba pokroić owoce na mniejsze kawałki i dodać goździki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy wszystko na małym ogniu oraz słodzimy cukrem do smaku.

Zupa Brzadowa to kolejne popularne danie regionalne. Fot. Svetlana Monyakova /Shutterstock
Zupa Brzadowa to kolejne popularne danie regionalne. Fot. Svetlana Monyakova /Shutterstock

Innymi wigilijnymi daniami, charakterystycznymi dla różnych regionów Polski, są m.in.: babówki, makiełki, wareniki, moskole, kutia czy kulebiak staropolski z kapustą i grzybami. Jeśli szukamy inspiracji lub nowości, możemy sięgnąć po dania regionalne, niekonieczne charakterystyczne dla obszaru, w którym mieszkamy, dzięki czemu urozmaicimy nasz wigilijny stół.


US

Więcej na ten temat