Z kraju

Wielkanocne dania bezmięsne. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów

Stół przykryty obrusem i zastawiony jedzeniem. Znajdują się na nim m.in. chleb oraz jajka. Dodatkowo na stole znajduje się zastawa i świeże kwiaty.
Wielkanocne dania w wersji bezmięsnej. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów. Fot. Canva
podpis źródła zdjęcia

Wielkanoc już wkrótce i o ile z przepisy na tradycyjne dania są nam doskonale znane, to ich wegańskie alternatywy niekoniecznie. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, to z pewnością warto wzbogacić świąteczne menu o kilka nieoczywistych dań w wersji bezmięsnej. Zdradzamy 5 sprawdzonych przepisów.

Każdy region Polski ma swoje wielkanocne potrawy. Które z nich warto włączyć do świątecznego menu? Fot. Canva

Regionalne potrawy na święta. Pascha wielkanocna i inne specjały

Aktualności

Wegańskie jajka


Składniki: 

 

  • dwa średniej wielkości ugotowane ziemniaki 
  • dwie szklanki śmietanki roślinnej, np. sojowej 
  • trzy łyżeczki substancji żelującej agar 
  • trzy łyżki płatków drożdżowych 
  • odrobina kurkumy i soli 


Sposób przygotowania: 

 

Do przygotowanego wcześniej garnka wlewamy dwie szklanki śmietanki roślinnej, następnie dodajemy agar, płatki drożdżowe i mieszamy wszystko trzepaczką, doprowadzając całość do wrzenia. Po zagotowaniu zmieniamy palnik na ten o mniejszej mocy i masę gotujemy jeszcze przez około dwie minuty, delikatnie mieszając. Po upłynięciu wyznaczonego czasu zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy sól. Przygotowaną w ten sposób miksturę przekładamy do tacek na jajka, czekamy, aż całość wystygnie, a następnie wkładamy wszystko do lodówki. Teraz przyszła pora na ziemniaki, które rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną papkę doprawiamy kurkumą oraz solą, a potem mieszamy wszystko dokładnie, dodając ewentualnie odrobinę wcześniej przygotowanej śmietanki. Uzyskaną w ten sposób masę ziemniaczaną dzielimy na mniejsze części i lepimy kulki wielkości żółtek. Po tej czynności wracamy do naszej lodówki i sięgamy po „białka”, w których wydrążamy małe otwory łyżeczką. Na tak przygotowanych „białkach” układamy ziemniaczane „żółtka” z odrobiną przypraw i gotowe! Całość możemy podawać z odrobiną wegańskiego majonezu i szczypiorku

Jajka są symbolem Wielkanocy i będąc weganinem wcale nie trzeba z nich rezygnować! Fot. Aleksandr Lavrinenko/Shutterstock
Jajka są symbolem Wielkanocy i będąc weganinem wcale nie trzeba z nich rezygnować! Fot. Aleksandr Lavrinenko/Shutterstock

Wegański żurek


Składniki: 

 

  • kilogram ziemniaków 
  • sześć litrów wody 
  • kawałek kombu (10x10) 
  • pięć sztuk suszonych grzybów shitake 
  • trzy cebule 
  • cztery ząbki czosnku 
  • sześć małych marchewek 
  • połówka młodej kapusty 
  • jeden seler 
  • 300 gramów pieczarek 
  • trzy ziarna ziela angielskiego 
  • cztery listki laurowe 
  • kilka ziarenek pieprzu 
  • 40 gramów suszonych borowików 
  • jeden litr zakwasu na mące żytniej 
  • sól i pieprz do smaku 

 

Sposób przygotowania: 

 

Na pierwszy ogień idą ziemniaki, które dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Obierki natomiast zawijamy w torebkę z gazy i wkładamy do garnka razem z ziemniakami. Całość gotujemy aż do miękkości i odcedzamy. Odlaną wodę z ziemniaków studzimy do 70 stopni, wrzucamy kombu oraz grzyby shitake. Pozostałe warzywa dokładnie myjemy, kroimy i wkładamy do garnka. Po 15 minutach usuwamy kombu, a całą resztę gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu około godziny. Po upływie wyznaczonego czasu odcedzamy wszystkie warzywa. Teraz przyszła pora na borowiki, które moczymy w odrobinie gorącego bulionu, kroimy na drobne kawałki i dodajemy do wywaru. Wszystko gotujemy przez około pięć, sześć minut, wlewamy zakwas i zagotowujemy. Na koniec dodajemy szczyptę soli, majeranku, pieprzu i chrzanu. Nasze danie możemy serwować z kiełbasą wegańską bądź wędzonym tofu. Smacznego! 

Wielkanocny żurek można również przygotować w wersji wegańskiej. Fot. Daniel Rajszczak/Shutterstock
Wielkanocny żurek można również przygotować w wersji wegańskiej. Fot. Daniel Rajszczak/Shutterstock
Czego można życzyć z okazji świąt wielkanocnych? Oto gotowe życzenia i inspiracje. Fot. gpointstudio/ Shutterstock

Życzenia wielkanocne. Jak w kilku słowach uchwycić radosną atmosferę świąt?

Z kraju

Twarożek z nerkowców


Składniki: 

 

  • 250 gramów orzechów nerkowca 
  • sok z jednej dużej cytryny 
  • odrobina soli i pieprzu do smaku 

 

Sposób przygotowania: 

 

Orzechy moczymy w wodzie i zostawiamy na noc. Następnego dnia nerkowce odsączamy i osuszone wrzucamy do dobrej jakości blendera. Dodajemy odrobinę wody i soku z cytryny, a następnie miksujemy wszystko na najwyższych obrotach. W momencie, gdy uzyskamy gładką masę, doprawiamy całość solą i pieprzem, a następnie blendujemy wszystko ponownie. Tak przygotowaną pastę podajemy z chlebem i szczypiorkiem bądź z warzywami. Smacznego! 

Twarożek z nerkowców idealnie komponuje się z pomidorkami i szczypiorkiem. Fot. margouillat photo/Shutterstock
Twarożek z nerkowców idealnie komponuje się z pomidorkami i szczypiorkiem. Fot. margouillat photo/Shutterstock

Wegański majonez


Składniki: 

 

  • połówka małego kalafiora 
  • pół szklanki mleka sojowego 
  • jedna trzecia szklanki oleju rzepakowego 
  • dwie łyżeczki musztardy 
  • jedna łyżka płatków drożdżowych  
  • dwie łyżki octu jabłkowego 
  • sól i pieprz do smaku 

 

Sposób przygotowania: 

 

Do garnka nalewamy wody i wrzucamy przygotowanego wcześniej kalafiora, którego gotujemy na miękko. Następnie studzimy go i umieszczamy w blenderze. Do środka wsypujemy płatki drożdżowe i dodajemy musztardę. Całość zalewamy octem i mlekiem sojowym, a na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wszystko blendujemy aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy olej i jeszcze raz miksujemy powstałą papkę. Majonez w wersji wegańskiej gotowy! 

Wegański majonez niemal nie różni się w smaku od tradycyjnego. Fot. RHJPhtotos/Shutterstock
Wegański majonez niemal nie różni się w smaku od tradycyjnego. Fot. RHJPhtotos/Shutterstock
Jak udekorować dom na Wielkanoc? Poznaj kilka inspiracji. Fot. Canva Pro

Jak udekorować dom na święta wielkanocne? Poznaj kilka inspiracji

Rozrywka

Tofurnik z kaszą jaglaną


Składniki: 


  • dwie kostki wędzonego tofu 
  • pół szklanki wędzonej kaszy jaglanej 
  • jedna szklanka wody 
  • dwa ząbki czosnku 
  • pół szklanki oliwy z oliwek 
  • jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • dwie łyżki octu jabłkowego 
  • pół łyżeczki kurkumy 
  • jedna łyżka słodkiej papryki 
  • jedna łyżeczka chili 
  • szczypta soli do smaku 

 

Sposób przygotowania: 

 

Na pierwszy ogień bierzemy kaszę jaglaną, którą dokładnie przepłukujemy ciepłą wodą, a następnie wrzucamy do garnka i gotujemy przez około piętnaście minut. W tym samym czasie zabieramy się za krojenie tofu, które później wrzucamy do gotującej się kaszy. Kolejnym krokiem jest dolanie odrobiny oliwy, octu jabłkowego bądź soku z cytryny (wedle uznania). Następnie dorzucamy przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz mąkę ziemniaczaną. Całość blendujemy, a na koniec wykładamy powstałą masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Tak przygotowaną papkę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy nasz tofurnik z piekarnika. Smacznego! 

Wytrawny tofurnik z kaszą jaglaną to doskonała alternatywa dla słodkich ciast. Fot. nelea33/Shutterstock
Wytrawny tofurnik z kaszą jaglaną to doskonała alternatywa dla słodkich ciast. Fot. nelea33/Shutterstock
Więcej na ten temat