Pisanki to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Nie może ich zabraknąć ani w święconce, ani na świątecznym stole. Co zrobić, żeby nie tylko pięknie wyglądały, ale były też ekologiczne? Warto pomalować je barwnikami uzyskanymi z naturalnych produktów. Inspirację znajdziesz w swojej kuchni – do ich przygotowania wystarczą owoce, warzywa i proste przyprawy.
Farbowanie jaj naturalnymi składnikami nie tylko wpisuje się w dawną tradycję wielkanocną, ale jest też o wiele zdrowsze niż farbowanie sztucznymi barwnikami. Nie powoduje reakcji alergicznej, a przy tym nie wpływa na zmianę smaku. Dzięki prostym produktom możemy otrzymać przeróżne kolory pisanek: niebieski, bordowy, żółty, zielony. Jak to zrobić? Sprawdź, czym możesz zabarwić jajka wielkanocne.
Liście czerwonej kapusty
Naturalny, niebieski barwnik nie jest tak trudny do uzyskania, jak mogłoby nam się wydawać. Możemy go otrzymać z liści czerwonej kapusty. Wystarczy posiekać pół główki i gotować przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie do tak przygotowanego wywaru wrzucić jajka i trzymać je w nim przez kilka minut. Po tym czasie powinniśmy otrzymać niebieskie kraszanki. Jeśli zależy nam na pogłębieniu barwy, możemy przelać sam wywar bez liści, dodać 3 łyżki octu i włożyć do niego jajka na ok. 8 godzin. Wówczas uzyskamy pisanki o głębokim, niebieskim kolorze z domieszką fioletu.

Kurkuma
Przepiękny efekt żółtego koloru na jajkach otrzymamy dzięki kurkumie. W jaki sposób? Będzie nam potrzebny wywar, który przygotujemy z ok. 5 łyżek tej indyjskiej przyprawy i odrobiny soli i octu. Należy gotować w nim jajka przez ok. 10 minut, a następnie pozostawić je do ostygnięcia, by nabrały jeszcze intensywniejszej barwy.

Szpinak
Do barwienia jajek możemy wykorzystać również liście szpinaku. Jeśli umieścimy je na dnie garnka, zalejemy wodą, a następnie zagotujemy, uzyskamy wywar, który pofarbuje nasze pisanki na zielony kolor. Inne produkty stanowiące naturalne źródło zielonego barwnika to nać pietruszki i pokrzywa. Im dłużej potrzymamy jajka w przygotowanym z nich wywarze, tym bogatszy kolor otrzymamy.

Łupiny orzechów włoskich
Jak uzyskać farbę z orzecha włoskiego? Wystarczy, że wsypiemy jego łupiny do gorącej wody i pozostawimy na całą dobę. Na drugi dzień otrzymany wywar należy ponownie ugotować i doprowadzić do wrzenia. Po paru minutach dodać octu, przecedzić wywar przez sitko, a następnie zanurzyć w nim jajka. Dzięki temu zabarwią się na brązowy kolor.

Cebula
Łupiny cebuli to prosty i niezawodny sposób na farbowanie jajek wielkanocnych. Osuszone łuski należy włożyć do garnka, a na wierzchu poukładać jajka. Wszystko zalewamy zimną wodą, dodajemy od 2 do 3 łyżek octu i szczyptę soli, a górę wykładamy resztą łupin. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Po wyciągnięciu nasze jajka powinny uzyskać piękny, bordowy kolor. Dla lepszego efektu zalecamy potrzymać je dłużej w wywarze.

Lśniące pisanki
Na koniec warto nadać kraszankom blasku. Jak sprawić, by lśniły w naszym koszyczku wielkanocnym i na świątecznym stole? Najlepiej uzyskać ten efekt metodą naturalną. Wystarczy tylko natrzeć skorupy jajek ściereczką nasączoną olejem lub oliwą.