Rozrywka

Łupiny cebuli, orzechy włoskie. Poznaj naturalne metody barwienia jajek na Wielkanoc

Barwienie jajek wielkanocnych domowych sposobem jak uzyskać poszczególne barwniki?
Farbowanie jaj wielkanocnych domowych sposobem – jak uzyskać naturalne barwniki? Fot. Canva
podpis źródła zdjęcia

Pisanki to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Nie może ich zabraknąć ani w święconce, ani na świątecznym stole. Co zrobić, żeby nie tylko pięknie wyglądały, ale były też ekologiczne? Warto pomalować je barwnikami uzyskanymi z naturalnych produktów. Inspirację znajdziesz w swojej kuchni – do ich przygotowania wystarczą owoce, warzywa i proste przyprawy.

Farbowanie jaj naturalnymi składnikami nie tylko wpisuje się w dawną tradycję wielkanocną, ale jest też o wiele zdrowsze niż farbowanie sztucznymi barwnikami. Nie powoduje reakcji alergicznej, a przy tym nie wpływa na zmianę smaku. Dzięki prostym produktom możemy otrzymać przeróżne kolory pisanek: niebieski, bordowy, żółty, zielony. Jak to zrobić? Sprawdź, czym możesz zabarwić jajka wielkanocne.

Liście czerwonej kapusty

Naturalny, niebieski barwnik nie jest tak trudny do uzyskania, jak mogłoby nam się wydawać. Możemy go otrzymać z liści czerwonej kapusty. Wystarczy posiekać pół główki i gotować przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie do tak przygotowanego wywaru wrzucić jajka i trzymać je w nim przez kilka minut. Po tym czasie powinniśmy otrzymać niebieskie kraszanki. Jeśli zależy nam na pogłębieniu barwy, możemy przelać sam wywar bez liści, dodać 3 łyżki octu i włożyć do niego jajka na ok. 8 godzin. Wówczas uzyskamy pisanki o głębokim, niebieskim kolorze z domieszką fioletu.

Czerwona kapusta może sprawić, że jajko nabierze niebieskiego koloru. Fot. Shutterstock
Czerwona kapusta może sprawić, że jajko nabierze niebieskiego koloru. Fot. Shutterstock

Kurkuma

Przepiękny efekt żółtego koloru na jajkach otrzymamy dzięki kurkumie. W jaki sposób? Będzie nam potrzebny wywar, który przygotujemy z ok. 5 łyżek tej indyjskiej przyprawy i odrobiny soli i octu. Należy gotować w nim jajka przez ok. 10 minut, a następnie pozostawić je do ostygnięcia, by nabrały jeszcze intensywniejszej barwy.

Żółty kolor jaj wielkanocnych uzyskamy dzięki kurkumie. Fot. Shutterstock
Żółty kolor jaj wielkanocnych uzyskamy dzięki kurkumie. Fot. Shutterstock

Szpinak

Do barwienia jajek możemy wykorzystać również liście szpinaku. Jeśli umieścimy je na dnie garnka, zalejemy wodą, a następnie zagotujemy, uzyskamy wywar, który pofarbuje nasze pisanki na zielony kolor. Inne produkty stanowiące naturalne źródło zielonego barwnika to nać pietruszki i pokrzywa. Im dłużej potrzymamy jajka w przygotowanym z nich wywarze, tym bogatszy kolor otrzymamy.

Jak zafarbować jajka na zielono? Wystarczy użyć liści szpinaku. Fot. Shutterstock
Jak zafarbować jajka na zielono? Wystarczy użyć liści szpinaku. Fot. Shutterstock

Łupiny orzechów włoskich

Jak uzyskać farbę z orzecha włoskiego? Wystarczy, że wsypiemy jego łupiny do gorącej wody i pozostawimy na całą dobę. Na drugi dzień otrzymany wywar należy ponownie ugotować i doprowadzić do wrzenia. Po paru minutach dodać octu, przecedzić wywar przez sitko, a następnie zanurzyć w nim jajka. Dzięki temu zabarwią się na brązowy kolor.

By otrzymać brązowe pisanki, należy gotować jajka w wywarze z łupin orzecha włoskiego. Fot. Shutterstock
By otrzymać brązowe pisanki, należy gotować jajka w wywarze z łupin orzecha włoskiego. Fot. Shutterstock

Cebula

Łupiny cebuli to prosty i niezawodny sposób na farbowanie jajek wielkanocnych. Osuszone łuski należy włożyć do garnka, a na wierzchu poukładać jajka. Wszystko zalewamy zimną wodą, dodajemy od 2 do 3 łyżek octu i szczyptę soli, a górę wykładamy resztą łupin. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Po wyciągnięciu nasze jajka powinny uzyskać piękny, bordowy kolor. Dla lepszego efektu zalecamy potrzymać je dłużej w wywarze.

Wywar z cebuli potrafi nadać jajkom piękną, bordową barwę. Fot. Shutterstock
Wywar z cebuli potrafi nadać jajkom piękną, bordową barwę. Fot. Shutterstock

Lśniące pisanki

Na koniec warto nadać kraszankom blasku. Jak sprawić, by lśniły w naszym koszyczku wielkanocnym i na świątecznym stole? Najlepiej uzyskać ten efekt metodą naturalną. Wystarczy tylko natrzeć skorupy jajek ściereczką nasączoną olejem lub oliwą.

Anna Narloch
Więcej na ten temat