Soki mogą być nie tylko pyszne, ale również niezwykle korzystne dla zdrowia. Wiosną i latem mamy możliwość przyrządzenia ich w domowym zaciszu. 30 maja, z okazji Światowego Dnia Soku, przedstawiamy najlepsze przepisy na zdrowe soki pełne witamin oraz wyjaśniamy, czym różnią się od napojów i nektarów.
Sok – czym różni się od nektaru i napoju?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów soków. Jeśli stawiamy na produkty gotowe, warto upewnić się co do jakości produktu i sprawdzić jego skład. Najlepiej, aby sok nie miał w składzie cukru, sztucznych barwników i konserwantów. Na półkach sklepowych znajdziemy obok siebie soki, napoje i nektary. Choć ich opakowania są bardzo podobne, między tymi produktami istnieją istotne różnice:
• Sok to płyn uzyskany przez mechaniczne wyciśnięcie dojrzałych owoców lub warzyw. Według informacji zawartych na stronie www.gov.pl „zgodnie z obowiązującym prawem do soków owocowych zabronione jest dodawanie cukru, substancji słodzących, barwników, konserwantów”. W sokach mogą być zawarte witaminy lub składniki mineralne.
• Nektar to produkt, który oprócz soku może zawierać dodatek wody, cukru lub miodu; jego zawartość owocowa wynosi od 25% do 99%.
• Napój zazwyczaj zawiera najmniejszą ilość soku. Jego stałą bazą jest woda, cukier i inne dodatki, takie jak aromaty czy konserwanty.

Dlaczego warto pić soki?
Właściwości zdrowotne soków są nieocenione. Są one znakomitym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. Ich regularne picie może się przyczynić do wzmocnienia układu odpornościowego, przyspieszenia metabolizmu oraz zwiększenia poziomu energii. Dodatkowo spożywanie naturalnych soków wspiera proces detoksykacji i pomaga w utrzymaniu zdrowej masy ciała.
Co jest lepsze – sokowirówka czy wyciskarka?
Aby przygotować samodzielnie sok, warto wiedzieć, jaki sprzęt będzie do tego najbardziej odpowiedni. Sokowirówki działają na zasadzie szybkiego obracania się sita ze stali, przez które prasowane są owoce i warzywa, oddzielając sok od miąższu. Ta metoda jest szybka, ale może prowadzić do utraty niektórych składników odżywczych.
Z kolei wyciskarki wolnoobrotowe miażdżą i wyciskają owoce oraz warzywa w wolnym tempie, co pozwala na zachowanie większej ilości witamin, minerałów, enzymów i naturalnego smaku. Soki przygotowane w ten sposób również dłużej zachowują świeżość.

5 przepisów na świeżo wyciskane soki
1. Sok marchwiowy pełen beta-karotenu
• 4 duże marchewki
• 1 mały korzeń imbiru
• sok z 1 pomarańczy
2. Sok ze szpinakiem – zielona bomba witaminowa
• 2 garści szpinaku
• 1 zielone jabłko
• ½ ogórka
• garść pietruszki
• sok z ½ cytryny

3. Sok na przeziębienie i wzmocnienie organizmu
• 2 marchwie
• 1 pomarańcza
• 1 cytryna
• 2 cm świeżej kurkumy (lub łyżeczka kurkumy w proszku)
• 2 cm świeżego imbiru
• szczypta pieprzu
4. Sok buraczany o silnym działaniu antyoksydacyjnym
• 1 duży burak
• 2 marchewki
• 1 jabłko
• ½ cytryny

5. Tropikalne orzeźwienie – sok ananasowy na upalne dni
• ½ świeżego ananasa
• 1 pomarańcza
• 1 mango
• garść świeżej mięty

KNZ
Źródło: https://www.gov.pl/web/psse-rawa-mazowiecka/soki-nektary-napoje-czym-sie-roznia-w-czym-sa-podobne-