Z kraju

Kiedy wypada tłusty czwartek w 2025 r.? Historia i tradycje słodkiego święta

Zdjęcie przedstawiające pączki posypane cukrem pudrem.
Tłusty czwartek to jeden z najsłodszych dni w roku. Kiedy dokładnie wypada? Fot. Brent Hofacker/ Shutterstock
podpis źródła zdjęcia

Choć karnawał tradycyjnie rozpoczął się 6 stycznia, wiele osób z niecierpliwością wyczekuje jego zakończenia, bo to właśnie wtedy obchodzimy jedno z najsłodszych świąt w polskim kalendarzu – tłusty czwartek. Kiedy w 2025 r. przypada ten wyjątkowy dzień i jakie zwyczaje są z nim związane?

Kiedy wypada tłusty czwartek w 2025 r.?

W 2025 r. tłusty czwartek wypada 27 lutego. Jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, zwany również ostatkami lub zapustami. Tego dnia tradycyjnie spożywa się pączki, faworki (znane też jako chrust) oraz inne wysokokaloryczne smakołyki.


Warto wspomnieć, że tłusty czwartek to święto ruchome, które każdego roku przypada w innym dniu. Jego data jest ściśle związana z Wielkanocą i wypada zawsze 52 dni przed tym najważniejszym świętem w kalendarzu chrześcijańskim. W praktyce oznacza to, że tłusty czwartek może przypadać między 29 stycznia a 4 marca.

W tym roku tłusty czwartek wypada 27 lutego. Warto jednak wiedzieć, że ta data jest ruchoma i uzależniona od tego, kiedy wypada Wielkanoc. Fot. Dar1930/ Shutterstock
W tym roku tłusty czwartek wypada 27 lutego. Warto jednak wiedzieć, że ta data jest ruchoma i uzależniona od tego, kiedy wypada Wielkanoc. Fot. Dar1930/ Shutterstock

Tradycje związane z tłustym czwartkiem

Karol Okrasa w rozmowie z tvp.pl opowiada o początkach swojej kulinarnej kariery. Fot. Jacek Kurnikowski/ AKPA

Karol Okrasa o przepisie na wyjątkowe pączki i smakach dzieciństwa [WYWIAD]

Gwiazdy

Zwyczajowo w tłusty czwartek spożywa się tłuste, słodkie wypieki – pączki lub faworki. Warto jednak wiedzieć, że sposób ich podawania oraz nazewnictwo różnią się w zależności od regionu. Na Śląsku królują kreple, których nazwa wywodzi się od niemieckiego słowa Krapfen, oznaczającego smażone ciasto. Na Podlasiu z kolei często smaży się bliny, a w centralnej Polsce można spotkać mniej typowe smakołyki, takie jak prażuchy, babałuchy czy racuchy – te ostatnie nie są smażone na głębokim tłuszczu, jak tradycyjne pączki.


Faworki (lub chrust) mają równie interesującą historię. Słowo „faworek” pochodzi z języka francuskiego (faveur) i oznacza wstążkę, natomiast określenie „chrust” jest popularne na Śląsku i w regionach związanych z kuchnią kresową. Początkowo faworki były przygotowywane z tego samego ciasta co pączki. Dopiero w XVII wieku zaczęto wyrabiać ciasto kruche, które znamy dzisiaj.

Poza pączkami, w tłusty czwartek niezwykle popularne są również faworki, które w niektórych rejonach Polski nazywa się chrustem. Fot. Arkadiusz Fajer/ Shutterstock
Poza pączkami, w tłusty czwartek niezwykle popularne są również faworki, które w niektórych rejonach Polski nazywa się chrustem. Fot. Arkadiusz Fajer/ Shutterstock

Historia tłustego czwartku

Korzenie tłustego czwartku sięgają czasów pogańskich. Wówczas obchodzono go jako święto pożegnania zimy i powitania wiosny. Uczty obfitowały w tłuste potrawy, a pączki z mięsnym nadzieniem były jednym z popularniejszych dań. Po przyjęciu chrześcijaństwa zwyczaj ten został zaadaptowany i powiązany z okresem Wielkiego Postu. Był to dzień, w którym można było pozwolić sobie na ostatnią obfitość przed nadchodzącym czasem pokuty i wstrzemięźliwości.


W polskiej tradycji pączek ma także znaczenie symboliczne. Według przesądów zjedzenie choćby jednego pączka w tłusty czwartek przynosi szczęście i pomyślność na cały rok.


Ciekawostką jest również fakt, że w różnych krajach tłusty czwartek obchodzi się na różne sposoby. We Francji to święto przypada na ostatni dzień karnawału i nazywa się Mardi Gras, a w Niemczech słodkie szaleństwo trwa przez cały ostatni tydzień karnawału.

Więcej na ten temat