Fermentowane zdrowie na talerzu - polska moda dobra dla zdrowia. W 13 odcinku programu "Jedzenie ma znaczenie" wraz z ekspertami z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie poznamy historię i sposoby fermentowania produktów, jak również przekonamy się o tym, w jaki sposób proces fermentacji i kiszenia wpływa na jakość, trwałość i przede wszystkim właściwości prozdrowotne żywności. Naukowcy i dietetycy biją na alarm, że polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Z raportów opracowanych na zlecenie Ministra Zdrowia wynika, że 2018 nadwagę miała 1/3 dzieci w wieku szkolnym. W programie powiemy jak się żywią Polacy, zastanowimy się, gdzie są największe problemy i jaki wpływ na nasze zdrowie ma to co jemy. Dobre żywienie nie oznacza zawsze tego samego, ponieważ to, jak się dobrze odżywiać, zależy w bardzo dużym stopniu od wieku danej osoby. Co powinien jeść niemowlak, dziecko w wieku przedszkolnym i szkolnym, a czym powinny się żywić osoby dorosłe i osoby w starszym wieku. W programie będzie też - na czym polega produkcja żywności, co przechowywać w lodówce, a co poza nią, jak zabezpieczać żywność, różnice między żywnością ekologiczną a konwencjonalną, będą też porady dotyczące doboru surowców i metod przygotowania żywności.
Iza Kwiecińska, Katarzyna Struś - Zakrzewska