Cykl dokumentalny, który prezentuje odkrycia geograficzne, historyczne, kulturowe i socjologiczne w powiązaniu z mitycznymi drogami eksplorowanymi przez poszukiwaczy przygód i wędrownych kupców. Przedstawia perspektywę rozwoju cywilizacji na przestrzeni kilkuset lat i odzwierciedla ewolucję przyrody i ludzkości na całym świecie. Odcinek drugi to podróż do Indii i poważne kompendium wiedzy na temat przypraw, które są tam nieodłączną częścią każdej potrawy. Indie produkują rocznie 6 milionów ton przypraw. To 80% światowej produkcji. Są też ich największym konsumentem. Kerala już od trzeciego wieku przed naszą erą była ważnym ośrodkiem handlu przyprawami. Teraz zaopatruje świat w czarny pieprz, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki. Rozpoczniemy podróż na plaży Kapad, gdzie 20 maja 1498 roku w poszukiwaniu cennych przypraw wylądował Vasco da Gama. Vasco da Gama to pierwszy Europejczyk, który dotarł do Kerali. Był portugalskim żeglarzem. Odegrał ważną rolę w historii Indii i Kerali. Ten niewielki, indyjski stan, którego głównym językiem jest malajalam, rozciąga się wzdłuż południowo - zachodniego wybrzeża Półwyspu Indyjskiego.
Donat Lefebvre, Jeremie Saint Jean