• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

KACZKA W SOSIE TERIYAKI I SAŁATKA Z JARMUŻU

13:02, 24.11.2022
KACZKA W SOSIE TERIYAKI I SAŁATKA Z JARMUŻU

Screen/ Kaczka w sosie teriyaki w programie "Pięknie przyprawiona"
Screen/ Kaczka w sosie teriyaki w programie "Pięknie przyprawiona"

Podziel się:   Więcej
screen/ sałatka z jarmużu w programie "Pięknie przyprawiona"
Składniki:
  • filet z kaczki 2 sztuki
  • miód 2 łyżeczki
  • garść liści jarmużu
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • makaron sojowy
  • anyż
  • czarnuszka
  • szczypta chili
  • połowa pomarańczy
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 2 marchewki
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego czerwonego


Przygotowanie:

KACZKA
  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty.
  2. Do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy, wlewamy sos sojowy, sos teriyaki, miód.
  3. Dokładamy szczyptę chili, anyż, trochę oliwy. Całość mieszamy.
  4. Nacinamy skórę kaczki ostrym nożem, tworząc dużą kratkę.
  5. Marynujemy ją w przygotowanej mieszance. Wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
  6. Tak przygotowaną kaczkę smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu skórą do dołu.
  7. Kiedy skórka będzie już chrupiąca, odwracamy kaczkę i smażymy po drugiej stronie do lekkiego zrumienienia.
  8. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  9. Kaczkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do pieczenia na około 15-20 minut.
  10. W tym czasie przygotowujemy makaron sojowy.
  11. Po wyjęciu kaczki z piekarnika układamy ją na desce do krojenia i pozwalamy odpocząć przez 5 minut.
  12. Makaron sojowy posypujemy czarnuszką.
  13. Kaczkę kroimy w cienkie plastry. Serujemy z makaronem i sałatką.


SAŁATKA Z JARMUŻU
  1. Do miseczki wkładamy drobne listki jarmużu.
  2. Zalewamy odrobiną soku z pomarańczy i lekko ugniatamy.
  3. Trzemy marchewkę na tarce, kroimy pomidora, wrzucamy do miseczki.
  4. Robimy vinegrette. Do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy musztardę, miód, ocet winny, oliwę oraz drobno posiekaną szalotkę.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zalewamy przed podaniem.


  6. Smacznego!

zobacz również