Głóg to roślina, która już od lat jest ceniona w ziołolecznictwie. Znany jest jej korzystny wpływ na układ krążenia oraz poziom cholesterolu. Jakie inne właściwości przypisuje się owocom głogu? Czy warto sięgać po suplementy diety na bazie głogu? O tym wszystkim dowiemy się w tym odcinku. »
Stosowanie ziół podczas odchudzania pozwoli w naturalny sposób zrzucić dodatkowe kilogramy. Wiele osób stosuje niektóre przyprawy, nawet nie zdając sobie sprawy z ich zdolności do spalania tkanki tłuszczowej lub do regulacji procesów trawiennych. Coraz częściej sięgamy na co dzień także po herbaty ziołowe o właściwościach prozdrowotnych. »
W starożytności Grecy używali jej, by wzmocnić się przed rywalizacją sportową. W średniowieczu stosowano ją na porost włosów czy na bóle głowy. W programie opowiadamy, gdzie – oprócz kuchni – stosowana jest cebula w XXI wieku. »
Babka lancetowata to nie tylko zwykły, pospolity chwast, ale cenna roślina lecznicza! Można wykonać z niej na przykład prozdrowotną herbatę. O jej dobroczynnych właściwościach rozmawiamy z naszym ekspertem. »
Orzechy polecane są w wielu dietach ze względu na ich wyjątkowe właściwości. Jako jedne z nielicznych zawierają rekordową liczbę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania podstawowych organów w naszych ciele, takich jak mózg i serce. »
Aloes to roślina, która przez ostatnie lata znalazła się w centrum zainteresowania konsumentów na całym świecie. Coraz to nowsze badania naukowe potwierdzają jego cenne właściwości lecznicze i szerokie zastosowanie. Jest sukulentem, czyli rośliną która przystosowała się do życia w warunkach ograniczonej dostępności wody wykształcając tkankę wodną, służącą do jej gromadzenia oraz szereg dalszych adaptacji w budowie i fizjologii. Aloes jest niesamowitą rośliną »