Smażony łosoś na kaszy pęczak w sosie winnym (Odcinek 13)

 
 
 
...
 
 
zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.
Masz kłopoty z odtwarzaniem?
Pomoc

Składniki na 4 porcje:

filet z łososia                     600g

kasza pęczak                    200g

śmietana 30%                   100ml

brokuł                                  1

białe wino                          100ml

bulion warzywny              100ml

masło                                  100g

natka pietruszki

oliwa

cytryna                                 ½

Przygotowanie:

Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie, dodać do niej śmietanę i masło, dzięki czemu będzie kremowa. Na koniec ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy cytryny. Sól i pieprz do smaku.

Filet z łososia oczyści ze skóry, ale jej nie wyrzucać. Tak przygotowaną suszyć przez dwie godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Potem smażyć ją 5-10 sekund w gorącym głębokim tłuszczu.

Oczyszczonego łososia smażymy na oliwie na złoty kolor. Wkładamy rybę do gorącego (160 stopni) piekarnika i pieczemy ok. 7-10 min.

Brokuła podzielić na mniejsze różyczki. Blanszować w osolonej wodzie, a przed samym podaniem lekko zrumienić na klarowanym maśle.

Sos winno-maślany należy zacząć od zredukowania wina o 50 % objętości, następnie dodać bulion warzywny, zagotować i dodać zimne masło. Doprawić miodem, pieprzem i sokiem z cytryny.