Składniki na 4 porcje:
policzki wieprzowe 800g
cebula 150g
marchew 100g
seler 100g
czosnek 20g
czerwone wino 200ml
liść laurowy 3
ziele angielskie 10 ziaren
sól
pieprz
masło 100g
Ziemniaki i nowalijki
ziemniaki młode 300g
rzodkiewka 8 sztuk
groszek cukrowy 100g
szparagi 12 sztuk
kalafior 1
koperek 1 pęczek
Puree z kapusty
kapusta biała 500g
masło 100g
śmietana 30% 100ml
sól
pieprz
Przygotowanie:
Policzki wieprzowe i sos
Policzki wieprzowe oczyści z błon i obsmażyć na złoty kolor. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie usmażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Policzki i warzywa zalać w garnku czerwonym winem i płyn zredukować o połowę. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą, by zakryć policzki. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Ugotowane policzki wyjąć z płynu. Sos odcedzić od wygotowanych warzyw i zredukować. Pod koniec dodać zimne masło, żeby sos stał się kremowy.
Ziemniaki i nowalijki
Warzywa ugotować do miękkości i zahartować, żeby zachowały ładne kolory i chrupkość. Młode ziemniaki podsmażyć na maśle i posypać koperkiem.
Puree z kapusty
Kapustę poszatkować. Masło roztopić w szerokim garnku i dodać kapustę. Smażyć aż stanie się brązowa i miękka. Dodać śmietanę, przyprawy zmiksować. Przetrzeć przez sito.