• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Łodyna Gościniec Dębowa Gazdówka

16:30, 05.10.2015
Łodyna Gościniec Dębowa Gazdówka <b>Łodyna Gościniec Dębowa Gazdówka </b><br />38-700 Ustrzyki Dolne, Łodyna 43, <br />+48 13 461 30 81 +48 691 631 634, <br />debowagazdowka@wp.pl, <br />www.debowagazdowka.pl

Łodyna Gościniec Dębowa Gazdówka
38-700 Ustrzyki Dolne, Łodyna 43,
+48 13 461 30 81 +48 691 631 634,
debowagazdowka@wp.pl,
www.debowagazdowka.pl

fot. arch.
fot. arch.

Podziel się:   Więcej
fot. arch.
W Gościńcu przygotowują dania oparte o receptury dawnych mieszkańców tych terenów: Łemków i Bojków. Tak więc w menu królują przepisy kuchni regionalnej i potrawy z czasów Galicji. Wprawdzie w zależności od pory roku oferują różne karty dań, ale na stałe znajdziecie takie specjały, jak: proziaki, opiekane oscypki z żurawiną, z zup kwaśnicę, kaszełynik (z kapusty kiszonej, chrzanem i śliwkami), soliankę, zalewajkę, barszcz ukraiński i żur, fuczki. Z dań głównych polecane są knysze, warenyki hryczane, hryczanyki, dziczyznę, żeberka, pstrąga w zielsku, pstrąga wędzonego i codziennie pieczony, domowy placek.
Szczególne dobrze smakuje wiosenny czosnek niedźwiedzi w kolorowych sałatach z mleczowymi kaparami, rydze marynowane zbierane w okolicznych lasach, pstrągi ze stawu sąsiada czy miód z miejscowych pasiek. Pory posiłków dostosowane są do potrzeb gości pensjonatu.
Po wcześniejszym uzgodnieniu można zamówić dania wegetariańskie.
W obiekcie usytuowana jest Chata Dymna przygotowana na biesiady przy ogniu czy grillu. Można na niej przygotować regionalne dania z mięs i ryb: pieczonych i wędzonych, ponadto pieczoną kiełbasę, karkówkę, szaszłyki czy pstrąga.
Gospodarstwo agroturystyczne posiada przyznany przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska Certyfikat Czysta Turystyka.