• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Solina Jędrulowa Chata w Solinie

16:53, 05.10.2015
Solina Jędrulowa Chata w Solinie <b>Solina Jędrulowa Chata w Solinie </b><br />38-612 Solina 38A, <br />czynna codziennie 12.00-21.00, <br />+48 605 266 280 +48 605 442 663, +48 603 552 553, <br />biuro@solinatravel.info www.karczmasolina.pl, <br />www.facebook.com/karczmasolina/timeline

Solina Jędrulowa Chata w Solinie
38-612 Solina 38A,
czynna codziennie 12.00-21.00,
+48 605 266 280 +48 605 442 663, +48 603 552 553,
biuro@solinatravel.info www.karczmasolina.pl,
www.facebook.com/karczmasolina/timeline

fot. arch.
fot. arch.

Podziel się:   Więcej
fot. arch.
Restauracja znajduje się przy głównej drodze prowadzącej do Soliny z Polańczyka. Chociaż jest jednym z najmłodszych stażem obiektów kulinarnych w regionie – działa od lipca 2014 r. – to oferowana tutaj kuchnia jest przemyślana i konsekwentna. Do lokalnej tradycji odnoszą się cepeliny z Soliny, gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem, pierogi z mięsem i kwaśnica po bieszczadzku z żeberkiem wieprzowym. Ale lokalizacja na terenie Bieszczadów uwarunkowała także zainteresowanie szefa kuchni dziczyzną i kuchnią kresową. Stąd i obecność w karcie schabu z jelenia na boczku, blinów ziemniaczanych z gulaszem z dziczyzny i kwaśną śmietaną.
Do bardziej klasycznej kuchni należy barszcz czerwony z krokietem i żurek w chlebie, czy dania główne: kotlet schabowy z kostką po polsku w chrupiącej panierce w kapuście zasmażanej, chwalona golonka pieczona w sosie warzywnym (specjalność szefa kuchni), żeberka Jędruli w sosie własnym, pieczeń wieprzowa w sosie czarnoleskim czy gicz jagnięca z buraczkami zasmażanymi i pieczeń cielęca w sosie kurkowym.
Wyróżniającą się oryginalnością smaku jest niewątpliwie pieczona pierś gęsi w sosie różanym na zasmażanej czerwonej kapuście. Zamykające posiłek ciasta pieczone są na miejscu, a wina sprowadzane są z małych, rodzinnych winiarni.