• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Sanok Gospoda Pod Białą Górą

17:32, 05.10.2015
Sanok Gospoda Pod Białą Górą <b>Sanok Gospoda Pod Białą Górą</b> <br />38-500 Sanok, ul. Rybickiego 3, <br />czynna maj–październik codziennie 9.00–22.00, <br />+48 602 257 719 <br />kontakt@gospodasanok.pl, gospodasanok.pl

Sanok Gospoda Pod Białą Górą
38-500 Sanok, ul. Rybickiego 3,
czynna maj–październik codziennie 9.00–22.00,
+48 602 257 719
kontakt@gospodasanok.pl, gospodasanok.pl

fot. arch.
fot. arch.

Podziel się:   Więcej
fot. arch.
Gospodę urządzono w budynku starego, drewnianego spichlerza z 1732 r., który znajduje się w sąsiedztwie wejścia do Muzeum Budownictwa Ludowego.
Jak na karczmę przystało jest tu ciemna izba z drewnianymi ławami do siedzenia i duża weranda z małymi stolikami. Ilość dań tradycyjnych kuchni regionalnej mile zaskakuje. Co ważne, powstają one z lokalnych surowców i są na miejscu wykonywane.
Z zup warto sięgnąć po chlebowo-czosnkową z grzankami, szczególnie polecaną kwaśnicę z zioberkiem (mocno kwaśna), swojską chrzanicę na boczku z ziemniakami oraz klasyczny żurek z jajkiem i kiełbasą.
Kolejne wyzwanie kulinarne to wątróbka wieprzowa z cebulką, pierogi mieszane w cieście razowym ze skwarkami oraz rewelacyjne pierogi razowe (z soczewicą i kaszą gryczaną lub z kaszą i bryndzą), które można popić zsiadłym mlekiem lub kefirem.
Ciekawym pomysłem są zapiekane gołąbki sanockie (poszatkowana kapusta wymieszana z mielonym mięsem), klasyczne hreczanyki z sosem pieczarkowym, bliny z mąki gryczanej, cudaki bieszczadzkie ze śmietaną (placki z kapustą z ciasta naleśnikowego), plińce (placki) ziemniaczane, szarpane szare kluski ze skwarkami, kaszanka z kapustą zasmażaną, a także czebureki z mięsem – tradycyjne danie kuchni tatarskiej.
Dla jeszcze głodnych – bób gotowany okraszony skwarkami, a także proziaki.