• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Sanok Karczma Jadło Karpackie

17:22, 05.10.2015
Sanok Karczma Jadło Karpackie <b>Sanok Karczma Jadło Karpackie </b><br />38-500 Sanok, ul. Rynek 12, <br />czynna maj–październik 10.00–23.00 listopad–kwiecień 11.00–21.00, <br />+48 13 464 67 00 <br />karczmasanok@wp.pl, www.karczmasanok.pl

Sanok Karczma Jadło Karpackie
38-500 Sanok, ul. Rynek 12,
czynna maj–październik 10.00–23.00 listopad–kwiecień 11.00–21.00,
+48 13 464 67 00
karczmasanok@wp.pl, www.karczmasanok.pl

fot. arch.
fot. arch.

Podziel się:   Więcej
fot. arch.
We wnętrzu mieszczańskiej, przyrynkowej kamienicy odtworzono klimat dawnej gospody. Warto tu zamówić zupę zalewajkę, której podstawowym składnikiem jest maślanka, na wywarze jarzynowym z kminkiem, z gałką gotowanych ziemniaków. W menu znajdziemy łewesz (podobny do zupy ziemniaczanej), ukraińską czanachę (zupę z kilku rodzajów fasoli z dodatkiem mięsa wieprzowego), kilka rodzajów barszczu, żurków, ale i cebulową z grzankami, flaki czy chłodnik z botwinki. Na drugie koniecznie: fuczki (ciasto naleśnikowe wymieszane z kapustą i smażone jak racuchy na patelni) ze śmietaną, hreczanyki (w kształcie kotletów mielonych z kaszy gryczanej zmieszanej z mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem czosnku) z sosem pieczarkowym, stolniki (gołąbki nadziewane farszem z tartych ziemniaków, opiekane w piekarniku) ze smażoną cebulką. Pierogi z mąki razowej orkiszowej z farszem: jak na ruskie, z kapusty, z mięsem lub z kaszą gryczaną, zawsze ze skwarkami. Z oryginalnych dań – fasola po żydowsku, czyli fasola „Jaś” gotowana z czosnkiem i podawana z zieloną pietruszką, polana masłem.
Wieloletnią już tradycję mają Gołąbki Bieszczadzkie – z poszatkowanej kapusty białej wymieszanej z mielonym mięsem wieprzowym, uformowane w kształcie zrazów i podawane z sosem pomidorowym.